Fii eficient si tine pasul cu noile tehnici de optimizare!

Tehnologia evolueaza pe zi ce trece tot mai mult mult iar pentru a tine pasul trebuie sa ne actualizam si noi PC-urile sau Laptop-urile. Microsoft a facut o treaba foarte buna cu Windows 10 mai ales dupa esecul cu Windows 8. Datorita faptul ca cei la Microsoft au oferit gratuit update-ul la Windows 10 utilizatorilor de Windows 7 si Windows 8.1 noul Windows 10 a devenit foarte popular. Pentru a fi eficienti inginerii gigantului din Redmond fac update-uri constante pentru a remedia orice vulnerabilitate pe parte soft si a drivere-lor hardware.

Un avantaj al noului Windows este faptul ca el ruleaza perfect chiar si pe device-uri mai vechi pe peste 7 ani, dar exista situatii in care consumul de resurse hardware creste foarte mult in mod nejustificat. Cu alte cuvinte, navigati pe internet si observati ca este foarte lent, desi aveti o configuratie mai mult decat decenta. Prima oara trebuie sa excludeti varianta prin care device-ul vostru sa fie infestat de virusi sau alte infectii cu malware.O data eliminata aceasta posibilitate, verificati in Task Manager -> Performance daca procesorul sta aproape de 100%, iar memoria RAM este plina apoi urmati pasii detaliati mai jos pentru a remedia aceste probleme.
Task Manager Performance

Cum rezolvi consumul exagerat de memorie RAM și procesor în Windows 10?

Pe internet puteti gasi foarte multe pagini, forum-uri si site-uri dedicate performantei Windows 10. Pe multe dintre ele am gasit informatii care fac referire la un proces intitulat ntoskml.exe, o componenta a sistemului de operare care pare sa ocupe foarte mult RAM si o mare parte din procesor. Oprirea sa brusca ar putea cauza anumite probleme si mai bine ar fi sa evitati acest proces.

Inainte sa va dau 5 sfaturi care va pot ajuta in remedierea consumului exagerat de memorie RAM si procesor va sfatuiesc sa va asigurati ca PC-ul vostru nu este infestat cu vreun troian, rootkit, ransomware sau alta forma de virus, pentru a nu da vina pe Windows ca nu functioneaza ok.

 1. Registri:

  Apasati Windows + R tastati regedit si apasati Enter. Accesati urmatoarea cale, HKEY_LOCAL_MACHINE \SYSTEM\ CurrentControlSet\ Control\ Session Manager\ Memory Management. In partea dreapta, dati dublu click pe ClearPageFileAtShutDown si schimbati-i valoarea din 0 in 1. Confirmati modificarea cu OK, inchideti fereastra si reporniti PC-ul.Registri: Evitarea Consumului Exagerat de RAM

 2. Drivere: 

  Pentru Windows 10 acesta isi descarca automat driverele pentru componentele hardware prin Windows Updated iar daca apar probleme ar fi bine sa verificati manualul din Device Manager. Va sugerez ca pentru placa video, placa de baza si cea de retea sa descarcati driverele direct de pe site-ul producatorului.

 3. Detalii Interfata:

  Sunt unele configuratii pe care interfata nativa din Windows 10 s-ar putea sa nu fie prea rapida. O solutie ar fi sa eliminati efectele de tranzitie si transparenta. Pentru asta: Click dreapta pe Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> Performance – Settings -> bifati Adjust for Best Performance -> confirmati modificarile cu Apply, urmat de OK si, optional, reporniti sistemul. system properties adjust for best performance

 4. Startup: 

  O data cu instalarea sistemului de operare in timp puteti sa va instalati programe pe care nu le folositi sau le folositi rar iar acestea se incarca o data cu sistemul de operare. Pentru aceasta situatie puteti sa dezactivati acele programe pentru a nu se mai incarca o data cu sistemul de operare. Astfel pentru asta Selectati Task Manager -> Sectiunea Startup -> Click Dreapta pe programul pe care nu vreti sa-l aveti incarcat o data cu SO si selectati Disable. In cazul programelor dezactivate din greseala puteti oricand sa le reactivati prin Enabletask manager startup disable

 5. Defragmentare:

  E eficienta solutia de Defragmentare a unui hard disc, mai ales daca nu ati facut tranzitia la un SSD (va sugerez sa o faceti e benefica). Pentru a ajunge la aceasta etapa selectati Start -> tastati dfrgui si confirmati cu Enter . Selectati partitia pe care aveti Sistemul de Operare si apasati pe Optimize. Reporniti PC-ul o data ce etapa de defragmentare s-a terminat.

defragmentare optimize drives

In urma celor 5 Sfaturi de optimizare a Sistemului de operare ar trebui ca problema cu consumul ciudat de resurse si procesor sa se rezolve. Ca un ultim sfat va sugerez sa va dezinstalati programele de care nu mai aveti nevoie si sa dezactivati orice alt proces inutil din Windows 10.

As atrage atentia unui detaliu legat de performanta Windows 10, acela tine tot de drivere. Daca simtiti o diferenta intre momentul in care ati avut Windows 7 sau Windows 8 si momentul de dupa ce ati trecut la Windows 10 inseamna ca PC-ul are nevoie de o actualizare de drivere.

In incheiere, daca aveti mai putin de 4GB RAM va sugerezi sa va cumparati o placuta noua de RAM, iar pentru siguranta optima de ultilizare a Windows-ului 10 8GB de RAM este perfect.

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

— sper ca aceste variante de optimizare sa va fie de folos! —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here