Daniel Sandu este un nume pe care cei care urmaresc peliculele romanesc l-au mai auzit. Personal, am auzit de Daniel Sandu atunci cand am vazut un scurtmetraj marca romaneasca- “Cai putere”. Acesta a fost difuzat pe HBO si mi-a placut. Acum, in 2017, mergand la cinema am avut din nou intalnire cu Daniel Sandu. De data aceasta prin filmul Un pas in urma serafimilor. Desprea acest film vom vorbi astazi cate putin, doar ca sa te fac sa mergi sa-l vezi in cinema. 

Un pas in urma serafimilor marcheaza debutul lui Daniel Sandu ca regizor de lungmetraj. Si, aparent, si-a dorit o intrare cu adevarat de lungmetraj, dat fiind ca filmul are 150 de minute.


Despre ce vorbeste unul dintre cele mai bune filme romanesti ale anului

Un pas in urma serafimilor  este o fictiune autobiografica, care ar putea, ce-i drept, sa starneasca multe controverse. Mai ales aici, in Romania, care este o tara cu puternice credinte in Biserica.

Gabriel este un adolescent care isi doreste sa devina preot si intra intr-un seminar teologic ortodox. Initial incearca sa se adapteze mediului, dar in cele din urma isi da seama ca sistemul este complet corupt si abuziv. Nu dupa multa vreme, el ai alti trei colegi sunt etichetati de consiliul scolii drept elevi-problema. Prinsi in lupta pentru putere intre un preot incoruptibil, dar abuziv, si un profesor laic viclean si corupt, elevii invata ca minciuna, furtul, manipularea si tradarea sunt aptitudini pe care trebuie sa si le insuseasca pentru a rezista in seminar.

(sursa blogdecinema.ro)

Este Un pas in urma serafimilor  un film pentru toata lumea?

Raspunsul clar si evident este NU. Un pas in urma serafimilor nu este deloc o productie cinematografica, care sa atraga publicul pretentios. Un pas in urma serafimilor nu vine sa ridice intrebari. Din contra, filmul are deja toate raspunsurile de care are nevoie.

Altfel spus, Un par in urma serafimilor poate fi foarte usor confundat cu un film previzibil. Ceea ce ar mai mult decat gresit! Prin acest film, Daniel Sandu a vrut doar sa faca cunoscuta experienta reala  a unul elev de seminar teologic ortodox.

Prin Un pas in urma serafimilor, asadar, intalnim tineri care isi doresc un viitor in biserica, dar pe care experientele traumatizante din seminar mai mult ii indeparteaza, decat ii apropie de aceasta.

Plusurile, fara minusuri ale acestui film

Vlad Ivanov, cel care il joaca pe coruptul preot diriginte, face, fara doar si poate, unul dintre cele mai bune roluri ale sale, de dupa 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, din regia lui Mungiu.

O surpriza placuta pentru mine a fost si Stefan Iancu, cel care intra in pielea protagonistului nostru, Gabriel. Stefan reuseste sa faca un rol fara exagerari, verosimil, cu care reusesti sa empatizezi intru totul.

Merita vazut Un pas in urma serafimilor ?

Raspunsul meu ar fi cu vehementa DA. Fara a exagera, sunt de parere ca Un pas in urma serafimilor  este unul dintre cele mai bune si mai asteptate filme romanesti ale toamnei 2017.

La nivel de scenariu, filmul nu dezamageste nici macar un pic. In ceea ce priveste subiectul, trezeste controverse in randul spectatorilor, pornind un dialog lung si benefic, iar distributia aleasa este mai mult decat reusita, din punctul meu de vedere.

„Un pas in urma serafimilor” a intrat in cinematografele din tara noastra pe 22 septembrie. Acesta este distribuit de microFILM in Romania si de INDIE SALES peste granite.In rolurile principale ii intalnim pe  Vlad Ivanov, Stefan Iancu si Ilie Dumitrescu Junior.  Scenariul si regia sunt semnate de Daniel Sandu, acesta aflandu-se, dupa cum am zis deja,  la debutul in lungmetraj.

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here