In ultimul timp am inceput sa acord foarte multa atentie alimentelor pe care le consum. Astfel am descoperit ca alimente sanatoase se pot gasi atat la piata, cat si la supermarket. 

Asa ca cine spune ca la supermarket nu ai cum sa gasesti alimente sanatoase, greseste incredibil de tare. Important este sa citesti eticheta produsului pe care intentionezi sa-l achizitionezi.



Dr. Florin Ioan Balanica, specialist in Medicina Personalizata si Nutritie ne spune astfel:

„Corpul uman nu recunoste alimentele, ci nutrientii, adica chimia alimentelor. Chiar daca vorbim de surse naturale sau de sinteza, ne referim tot la elementele chimice care interactioneaza cu fiziologia organismului. In vremurile actuale nu mai recunoastem gustul natural al alimentelor, ci potentiatorii de arome, adica vom cauta gustul indus de producator sinu alimentul in sine (chipsuri cu gust de bacon, sucuri cu gusturi multiple etc.)

Pe langă mediul inconjurator, alimentele reprezinta o alta sursa care ne poate imbolnavi. De fapt, vorbim de un cumul de factori: poluare, apa nesanatoasa si un mod de viata defectuos. De exemplu, poluarea este mult mai periculoasa decat un vaccin, dar cu toate acestea nu facem nimic in mod real pentru combaterea ei, dar discutam aprins despre mercurul din vaccinuri”

Tot Dr. Florian Ioan Balanica ne ofera si un guideline  al cumparaturilor sanatoase. Data viitoare cand mergi la supermarket, tine cont de aceste aspecte:

  1. Niciodata mancarea sanatoasa nu o sa fie oferita la oferta
  2. Termenul de valabilitate spune foarte multe despre produs in sine. Cu cat acesta este mai lung, cu atat acel produs contine mai multe chimicale.
  3. Ideal ar fi sa se consume numai alimentele proaspete, dintr-acelea, care nu contin mai mult de 2 E-uri.
  4. Fii foarte atent si la cantitatea de zahar si sare din alimentele pe care alegi sa le consumi.

Atentie!!! Poti consuma produse considerate nesanatoase, dar gustoase, ca fast-food, chipsuri, bauturi carbogazoase s.a. Atata timp cat o faci cu moderatie!!!

Acum ca am pus la punct aceste aspecte, haide sa aflam care alimentele sunt nesanatoase pentru organismul nostru.

Aceste produse dauneaza organismului tau. Consuma-le cu moderatie sau deloc!

1. Produsele de tip Organisme Modificate Genetic (OMG)

Tine minte, astfel de alimente nu au ce sa caute in farfuria ta. Mai ales daca urmaresti sa reduci riscul de cancer!

Este destul sa te lasi pacalit de astfel de OMG-uri, mai ales cand vin ascunse in produse la care nici nu te astepti. Eu iti recomand sa mergi intotdeauna pe varianta produselor BIO. Asta presupune sa stii sa recunosti eticheta, care certifica calitatea. In Romania acest lucru este semnalizat printr-un disclaimer, care sustine ca produsul provine dintr-o cultura, care nu a  fost supusa modificarilor genetice.

Sa-ti dau si un exemplu de astfel de produse. Produsele din soia sunt o sursa bogata in fitoestrogen. De aceea, consumul excesiv al acestor produse de catre femei nu este recomandat. Consumul excesiv de astfel de produse poate duce la cresterea riscului de cancer mamar si genital.

2.  Produsele procesate din carne

Nu cred ca spun vreo noutate pentru cineva. Sau mai bine zis, nu ar trebui sa fie o noutate pentru nimeni faptul ca produsele alimentare, care provin din carnuri procesate nu sunt in niciun caz un festin sanatos. Dintre astfel de alimente, amintim: micii, baconul, mezelurile, parizerul, hot dog-ul, hamburgerii, cremwurstii etc

Aceste produse alimentare sunt bogate in conservanti chimici, care ajuta foarte mult in pastrarea „prospetimii” acestora. Stiai ca de cele mai multe ori in cazul acestor produse se folosesc nitriti si nitrati pentru a se pastra o culoarea „vie”, proaspata?

Ei bine, ceea ce nu suna deloc bine este faptul ca aceste produse sunt si substante care sunt responsabile de risc crescut de cancer de colon si alte boli la fel de nefericite.

Asa ca, incearca fie sa consumi foarte rar astfel de produse, fie sa nu le mai consumi deloc! Pune sanatatea ta pe primul loc.

3. Floricele facute la microunde, un pericol!

Esti surprins? Este adevarat, tuturor ne plac floricelele facute la microunde pentru ca se fac incredibil de repede. Insa, tocmai asta ar trebui sa ne ridice semne de intrebare- rapiditatea cu care se prepara.

Pungutele cu floricele de microunde sunt pline de chimicale despre care specialistii spun ca au un rol important in afectiuni ca infertilitatea, cancerul la ficat/ pancreas / testicule. 

Nu cred ca vrei sa te confrunti cu niciuna dintre aceste afectiuni atat de neprietenoase. De aceea, te sfatuiesc sa alegi modalitatea traditionala de pregatire a floricelelor- in ceaunul incins.

4. Sucurile carbogazoase, o placere periculoasa!

Cui nu-i place un suc acidulat, rece, intr-o zi de vara? Eu recunosc ca-mi place!

Din pacate, insa, nu tot ce-i gustos, trebuie sa fie si bun pentru sanatatea noastra. Ca si in cazul produselor preparate din carnuri procesate, si in cazul bauturilor carbogazoase s-a demonstrat ca vin la pachet cu un risc foarte crescut de cancer la nivelul tractului digestiv.

Atata timp cat sunt consumate cu masura si sporadic, nu ai de ce sa-ti faci griji. Insa, daca consumi sucuri carbogazoase in mod constant, atunci ar trebui sa incetezi si sa mergi la un control de rutina.

5. Faina alba de tip procesata

Multe alimente au ca ingredient si faina procesata. Ceea ce nu este neaparat un lucru imbucurator. Asta pentru ca in aceasta faina procesata intalnim carbohidrati procesati, care sunt responsabili pentru obezitate, diabet si, evident, cancer. 

In cazul femeilor, de exemplu, un consum regulat si crescut de carbohidrati rafinati, poate duce la cancer mamar. 

Acestea sunt doar 5 dintre alimentele nesanatoase, pe care le consumam aproape zilnic. Acest articol are scop informativ, pentru detalii suplimentare si personalizate, te sfatuiesc sa consulti medicul nutritionist specialist. Pana data viitoare, alege sa ai grija de corpul si sanatatea ta.

— Ai grija ce mananci! —

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here