Toamna aceasta, intre 3 si 9 septembrie 2017, la Timisoara are loc Festivalul de Film Central European/ Central European Film Festival. Aici, ai sansa sa vizionezi productii recente din 16 tari. Este vorba despre productii premiate la nivel atat national, cat si international. Pe langa proiectiile de film, la Festivalul de Film Central European te vei bucura de expozitii, vei lua parte la dezbateri si ateliere de film in locatii diverse, pregatite sa-ti ofere o experienta ca de film ( Cinema Timis, Piața Libertatii, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piata Dacia, Sala 2 a Teatrului National, Casa Artelor, Carturesti).

Festivalul de Film Central European se prezinta anul acesta intr-un dialog purtat la nivel interetnic si intercultural. Asta datorita selectiei de filme care va fi prezentata, dar si evenimentelor organizate conex. Asa ca, daca vei fi prezent acolo in toamna pregateste pentru o experienta de explorare, cautare si admiratie culturala.


Ce te asteapta la Central European Film festival

Cateva dintre sub-evenimentele de care te vei bucura la festivalul de film de la Timisoara sunt un adevarat melanj cultural. Sa-ti spun ce te asteapta!

 

 

Happy End Meets EYOT

Este un cine-concert din deschiderea CEFFTm, care va aveal lor la ora 21.00, in Piata Libertatii din Timisoara. Te vei delecta cu o combinatie de jazz si film. De sunet este responsabil cvartetul EYOT din Serbia, iar de partea vizuala si geniu este responsabil regizorul ceh Oldřich Lipský.

Expozitia Afise Straine ale filmelor romanesti din perioada comunista 

Aceasta expozitie poate fi admirata in perioada 4 – 9 septembrie, la Cinema Timis. Expozitia iti ofera sansa sa admiri 40 de afise straine si afise romanesti dedicate exportului. Vorbim despre afise de film din perioada 1965 – 1985.

Lansari de carte

La Festivalul de Film Central European vor avea loc si evenimente de lansare de carte. Dintre acestea tin sa mentionez:

 J.Negulescu, un roman la Hollywood de Manuela Cernat,

Pestele cu aripi de Răsvan Popescu,

Pseudokinematikos / Fals tratat de cinema. Bucuriile filmului, volumul 3. Intre viata si filme de Marian Sorin Radulescu,

Radu Gabrea-Biografia unei opere de Calin Stanculescu

Acestora li se adauga si Banatul Timisoarei-multi si interculturalitate in contextele romanesc si european si simpozionul Europa Creativa.

Sectiunile Central European Film Festival

Festivalul este impartit pe mai multe sectiuni. Acestea sunt:

Competitie

In aceasta sectiune te asteapta filme de fictiune realizate in ultimii doi ani si care au un anume grad de reprezentativitate al tarilor din care provin

Anul acesta,in Competitie, alaturi de filme din tarile central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania), vor participa si filme din tarile sud-est europene (Croatia, Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania).

Panorama 

Aici, vei avea sansa sa vizionezi filme noi, de succes, realizate in alte zone ale Europei si chiar pe alte continente. Acestea sunt filme despre care se discuta intens si care nu au fost inca expuse publicului roman.

Capitale Culturale din UE 

In aceasta sectiune de festival, te vei delecta cu filme documentare despre orasele care vor fi Capitale Europene ale Culturii in 2021: Timisoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia).

Filme de licenta 

Presupune o selectie de scurtmetraje realizate recent de studentii Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L. Caragiale”.

Filme idis

Va cuprinde o selectie de pelicule clasice restaurate si oferite de catre Universitatea Brandeis si Centrul Național pentru Film Evreiesc din New York.  

Retrospectiva Radu Gabrea 

Este sectiune-omagiu adus lui Radu Gabrea (1937- 2017). Radu Gabrea a fost un mare regizor roman si initiator al acestui festival. In aceasta sectiune de festival sunt cuprinse cateva filme reprezentative ale sale.

Diversitate culturala și minoritati 

Aici intalnesti filme atat de fictiune, cat si documentare care promoveaza toleranta si  diversitatea culturala, lingvistica si de orice alt fel.

Short Matters!

Constra intr-o  selectie din turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film. Academia Europeana de Film este cea responsabila de aducerea de scurtmetraje nominalizate la Premiile Cinematografiei Europene la festivaluri de film din Europa si nu numai.

CEFFTm este organizat de Asociatia Euro Fest cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Casei de Cultura, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Timis, Uniunii Cineastilor din Romania si al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Sponsorii festivalului sunt : KPMG Romania, Casa Auto, Brewtiful.

Parteneri Festivalului de Film Central European sunt: Cinemateca Serbiei, Asociatia Clubul Economic German, Asociatia Noua Acropola, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, Carturesti, Centrul Cultural German, CinetiC, Comunitatea Evreilor Timisoara, Directia Judeteana pentru Cultura, Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest Timisoara, Fundatia Judeteana pentru Tineret (langa ea si cea cu sustinem capitala tineretului), Fundatia Comunitara, Garana Jazz, Institutul Francez Timisoara, Iulius Mall, La Capite, Muzeul de Arta Timisoara, OSUT, Ozz Vintage House, Retim, Teatrul Merlin, Teatrul National Timisoara, UNATC, UVT, Tedy Necula, Via Rumania, Youth Bank.

Parteneri media: AARC, Banatul Azi, Banater Zeitung, Capital Cultural, Altcine, Cinemagia, IQads, Festivalier, Feeder, KissFm, Film New Europe, LiveTm, Romania Pozitiva, Tion, TVR, TVR Timisoara, Temesvarihirek.

 

Intrarea la toate evenimentele din festival este libera. Asa ca, ce zici- ne vedem in Timisoara in septembrie?

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here