Se tot vorbeste despre noua si viitoarea tehnologie 5G, iar de fiecare data cand apar informatii noi, tot mai multi par sa inteleaga cat de mult potential are aceasta.

In momentul de fata, suntem in situatia in care am trecut deja peste trei generatii de tehnologii ale comunicatiilor mobile. Momentan, suntem la cea de-a patra si privim deja in viitor, spre generatia cu numarul cinci.Prima din “familie” a fost generata 1G, care a aparut in 1979 in Tokio si a fost un standard al telecomunicatii analog. Din Tokio pana sa ajunga in intreaga Japonie nu a luat prea mult. Apoi, peste mai mult de 10 ani a aparut cea de-a doua generatie- 2G. Astfel, ni se punea la dispozitie servicii de telecomunicatii digitale.

Chiar daca acum folosim tehnologia 4G, standardul inca ramane cel mai folosit la nivel global.

Generatia 3G si-a facut simtita prezenta la putin timp dupa ce am pasit in noul mileniu. Mai exact, in anul 2001. Tehnologia 4G a aparut abia incepand cu anul 2009. Iar acum, in 2017, se investeste foarte mult in viitoarele servicii 5G. Anul debutului generatiei 5G se preconizeaza a fi anul 2020.

Observand evolutia lucrurilor, putem spune ca odata la un deceniu intampinam cate o noua tehnologie. Avand in vedere potentialul tehnologiei 5G, se prea poate, insa, ca aceasta sa devina un nou standard de referinta pentru ceva mai mult decat generatiile precursoare.

Se anunta digitalizarea intregii societati?

Ramjee Prasad, profesor la Aarhus University, este de parere ca tehnologia 5G are un potential de dainuire de aproximativ 30 de ani. Aceasta ar putea fi inlocuita de FWCE sau Future Wireless Communications Era, care, in mod evident, va avea un impact si mai mare asupra noastra.

Huawei sunt cei care au un rol foarte important in dezvoltarea solutiilor 5G. De altfel, Huawei sunt aceia care promoveaza aceasta solutie intr-un mod simplu, dar cuprinzator.

Astfel, aflam ca noua tehnologie va facilita conectarea tuturor dispozitivelor. Lucru care devine din ce in ce mai necesar, dat fiind faptul ca intreaga societate se indreapta spre o digitalizarea completa. Vedem cu totii ca serviciile publice, angajarile si chiar si structurile economice se muta usor-usor in mediu virtual. Asta, desigur, fara a-si pierde credibilitatea.

Profesorul Rahim Tafazolli- director al 5GIC & Institutului de Sisteme de Comunicatii- ne-a evidentiat cateva dintre informatiile concrete referitoare la tehnologia 5G.

Un aspect important este faptul ca retelele 5G vor prezenta o capacitate de o mie de ori mai puternica decat cea actuala- 4G.

Astfel, retelele 5G vor avea capacitatea de a sustine pana la un milion de conexiuni pe kilometru patrat.

Cu ajutorul tehnologiei 5G, masinile vor deveni autonome

Din punctul meu de vedere, una dintre cele mai importante schimbari pe care le va aduce implementarea noului standard de comunicatie se va intampla in domeniul masinilor autonome.

Asta pentru ca, fara un standard de comunicatii, care sa permita transmiterea mai multor date la un interval de timp foarte scurt si fara intarzieri, inceputul unui nou segment de industrie ar fi imposibil.

Dr. Egon Schulz, Director Huawei Wireless Innovation, a vorbit despre viitorul pe care ni-l rezerva masinile autonome, prin prisma standardului 5G.

Este vorba despre ecosistemul V2X ( vehicle to everything), care se compune din V2N (vehicle to network), V2V (vehicle to vehicle) si V2I ( vehicle to infrastructure).

In ceea ce priveste sfera V2I, cu ajutorul tehnologiei 5G, masinile autonome vor reusi sa comunice cu intreaga infrastructura. Cand spunem infrastructura ne referim la drumuri inteligente, semafoare inteligente s.a.m.d. Astfel, automobilul percepe mult mai bine mediul inconjurator, pe care il parcurge.

Partea de infrastructura, insa, vine sa ofere si solutii de management pentru trafic. Astfel, vom reusi sa evitam in mod eficient ambuteiajele si aglomeratia.

Daca vorbim despre V2N, asta presupune ca reteaua 5G, la care va fi conectat automobilul ofera acestuia varii servicii, de care vom putea beneficia chiar si noi, ca pasageri. In modul asta, masina va primi in timp real update-uri in ceea ce priveste drumul parcurs. Cand spunem asta ne referim la aspecte diverse- conditii meteo, accidente s.a.m.d., oferindu-ti rute alternative.

In ceea ce priveste pasagerul de pe scaunul soferului, acesta nu va mai avea mare lucru de facut. Asa ca, serviciile V2N ofera acestora diverse metode de infotainment. Ca vei vrea sa te uiti la un episod din serialul preferat sau vrei sa urmaresti stirile diminetii, acestea iti vor fi livrate instant. Totul datorita retelei 5G.

Sfera V2V presupune comunicarea realizata intre masinile autonome. Aceasta comunicare va fi instantanee, avand scopul de a coordona masinile in caz de accident. Astfel, se va creea un sincron intre masini, pentru a evita efectul de domino in cazul unei coleziuni. O comunicare constanta intre automobilele autonome va ajuta si la prevenirea blocajelor din intersectii, de exemplu.

In ansamblu, tehnologia 5G pare sa fie un pas mare pentru evolutie. Pentru ca masinile autonome sa fie, intr-adevar o solutie viabila la scara larga este, evident, necesara o retea capabila sa raspunda tuturor nevoilor. O retea cu o latenta minima, care sa fie de incredere si sa ofere posibilitatea unui schimb mare de date, pentru un numar mare de automobile conectate simultan. Reteaua 5G este singura care indeplineste toate aceste cerinte.

Parerea mea despre aceasta noua tehnologie este ca?


Sunt de parere ca reteaua 5G este cea care va reusi sa transfome societatea in care traim, intr-un mod cum n-a facut-o nicio alta retea pana acum.

Motivul este evident! Nu va mai fi vorba numai de internet pe mobil si calitate audio buna. Se va vorbi la scara mult mai larga! E vorba despre transformari majore la nivel general, iar noi vom beneficia de un nou standard de comunicatii cum nu ne-am imaginat niciodata.

Personal, sunt nerabdator! Din fericire, nici nu mai este mult de asteptat.

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

— Evoluam pe zi ce trece tot mai mult! … Oare ce ne rezerva viitorul? —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here