Toata lumea stie despre condimente si mirodenii ca sunt esentiale in prepararea tuturor retetelor culinare. Ce stie prea putina lume este faptul ca multe condimente pot ascunde si beneficii medicale de nerefuzat. Chiar s-au efectuat studii care sa sustina asta. Sa descoperim, asadar, cum si de ce condimentele ne sunt aliati de incredere impotriva anumitor afectiuni ale sanatatii.

Condimentele iti pot ajuta in scop medical

Studiile au demonstrat ca in condimente intalnim o sursa bogata de polifenoli, dar si alti compusi bioactivi. Datorita acestui fapt, condimentele si mirodeniile pot fi ajutoare serioase in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, neurodegenerative s.a.m.d.

Polifenolii sunt niste antioxidanti foarte puternici, care ajuta foarte mult in prevenirea bolilor cronice, dar si in stoparea semnalelor de imbatranire prematura. Polifenolii sunt apreciati pentru proprietatile lor benefice antiinflamatoare, anticancerigene, antimicrobiene, antidiabetice, antiasmatice, dar si neuro-protectoare.

Motiv de bucurie este faptul ca polifenolii se gasesc din belsug si in alimente ca ciocolata neagra, broccoli, fructele de padure, strugurii negri, ceapa.

Dar pentru ca vorbim despre condimente si mirodenii, cele mai bogate resurse de polifenoli le intalnim in:

  • -turmeric- 2117 mg/100 g
  • -salvie- 185.20 mpg/100g de planta proaspata
  • -cuisoare- 16.047 mg/100g
  • -rozmarin- 1082.43 mg/100g de planta proaspata
  • – coriandrul (2260 mg/100 g de planta proaspata)
  • – mararul (208.18 mg/100 g de planta proaspata)
  • – oregano (935.34 mg/100 g de planta proaspata)
  • – scortisoara (9700 mg/100 g)
  • – patrunjelul (89.27 mg/100 g de plantă proaspata)
  • – nucsoara (1905 mg/100g) (sursa la taifas.ro)

Condimente cu efecte benefice din punct de vedere medical

• Ienibaharul

Este un condiment bun pentru indigestie. De asemenea, actioneaza si ca un analgezic, fiind ideal atunci cand ne confruntam cu dureri usoare. Tot ienibaharul este benefic si in imbunatatirea circulatiei sangvine.

Alte beneficii aduse de consumul de ienibahar:

  • protejeaza sistemul gastrointestinal,
  • imbunatateste starea de spirit,
  • stimuleaza imunitatea,
  • combate infectiile fungice,
  • scade tensiunea arteriala,
  • reduce inflamatia.

• Cardamomul

Pentru cine nu stie, cardamomul are gust de lamaita. Este un condiment, care, cel mai des, se adauga in cafea si in compozitia dulciurilor.

Din punct de vedere medical, cardamomul se prezinta cu urmatoarele beneficii:

  • protejeaza tractul gastrointestinal,
  • ajuta la controlul colesterolului,
  • imbunatateste circulatia si sanatatea cardiovasculara;
  • ajuta in afectiunile dentare,
  • De ajutor in tratarea infectiilor urinare (cistita, nefrita, gonoree)

• Scortisoara

Cinnamon sticks and meal close up on wooden table

Cui nu-i place scortisoara? Cred ca sunt putini dintr-aceastia. Mai ales ca este un condiment plin de beneficii pentru sanatate. Astazi amintim doar cateva dintre ele:

  • ajuta la calmarea durerilor de stomac.
  • are importante proprietati antimicrobiene si antidiabetice,

• Cuisoarele

Se recomanda prin efectele analgezice eficiente, datorate proprietatilor calmante si antiseptice.

• Usturoiul

Eu cred ca sunt fanul #1 al usturoiului. De mic copil am crescut auzind treaba asta de la bunica “mananca usturoi, ca sa tii boala departe”. Poate nu degeaba usturoiului i se mai spune si  „penicilina ruseasca”. De ce? Pentru ca usturoiul nu combate doar infectiile, ci este de mare ajutor si in tratarea bolilor de inima si cancerul.

Alte condimente cu efecte medicinale sunt ghimbirul, ardeiul rosu iute si turmericul. Voi mai cunoasteti si altele? Haideti sa le impartasim cu totii in sectiunea de comentarii.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here