Astazi vin la tine cu o veste, care se prea poate sa te bucure, daca esti antreprenor la inceput de drum. De ce spun asta? Pentru ca incepe programul de finantare Start-Up Nation!

Programul are ca scop incurajarea infiintarii de noi societati de tip comercial, in tara noastra. Altfel spus, in cazul in care ai o idee buna de afaceri si ai implementat-o dupa 30 ianuarie 2017, dar ai ajuns in punctul in care sa realizezi ca nu detii fondurile necesare dezvoltarii acesteia, atunci acest articol ti se adreseaza tie, iar Start Up Nation este un program care ar putea sa-ti puna ideea din nou pe picioare.Initial, Start Up Nation a fost anuntat ca program national la sfarsitul lunii ianuarie. Insa, intre timp a fost o perioada de dezbateri, pentru ca intr-un final Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat sa anunte la inceputul lunii maii prevederile acestui program de finantare.

Guverul Romaniei isi doreste sa finanteze circa 10 000 de noi societati comerciale, promitand o suma maxima nerambursabila de 44 000 de euro. Astfel, se spera la infiintarea a aproximativ 15 000 de noi locuri de munca.

START-UP NATION. Conditii de Eligibilitate

In mod evident, pentru a putea accesa aceste fonduri oferite de Start Up Nation, firma ta trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Dupa cum ti-am spus deja, prima conditie presupune ca societatea comerciala pentru care ceri finantare sa fi fost infiintata dupa data de 30 ianuarie 2017. Apoi, societatile aplicante nu trebuie sa prezinte datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale. De asemenea, acestea trebuie sa fie organizate sub forma unui SRL-D, a unui SRL sau a unei cooperatii. Alte conditii de eligibilitate, pe scurt, sunt urmatoarele:
– nu are un numar mai mare de 249 de angajati,
– cifra de afaceri anuala neta este de cel mult 50 de milioane de euro si capitol social integral privat;
– este o firma inregistrata la Registrul Comertului, care dispune de un sediu sau punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;
– desfasoara o activitate pe baza unui cod CAEN eligibil in cadrul programului.
In mod evident, conditiile de eligibilitate pentru Start-Up Nation sunt mult mai multe si pentru a aplica trebuie sa tii cont de codurile CAEN eligibile.

Cum se aleg castigatorii programului

Numarul de finantari oferite de Start Up Nation sunt limitate. De aceea, selectia acestora se face printr-un sistem de punctare strict si prestabilit. Punctajul minim pe care il poate primi proiectul tau este de 50 puncte, in vreme ce punctajul maxim este de 100 puncte.

Mai mult decat atat, aceasta grila de punctare cuprinde si un punctaj oferit din oficiu. Trebuie sa stii ca acest punctaj din oficiu difera, in functie de domeniul de activitate al societatii participante. Nu cred ca mai surprinde pe nimeni faptul ca firmele din domeniul IT sunt cele favorizate, primind din start 40 de puncte din oficiu. Firmele IT sunt urmate de firmele din industrii creative, care beneficiaza de 35 de puncte din oficiu, iar cei care urmaresc desfasurarea unor activitati de tip comert primesc din start 25 de puncte.

De asemenea, fiecare firma participanta primeste alte puncte bonus in functie de diverse criterii. Aceste criterii si punctajele lor sunt urmatoarele:
– 20 de puncte daca firma ofera minim doua locuri de munca permanente;
– 25 de puncte daca firma angajeaza cel putin doua persoane defavorizate sau absolventi dupa anul 2012;
– 20 de puncte daca firma angajeaza cel putin o persoana defavorizata sau un absolvent dupa 2012;
– 10 puncte daca firma va folosi cel putin 50% din banii primiti de la stat pentru a cumpara echipamente tehnologice si software.

Pe ce poti sa cheltui fondurile primite de la stat?

In ceea ce priveste fondurile nerambursabile oferite de programul Start-Up Nation, acestea pot fi folosite pentru aproape orice tip de cheltuiala, pe care o inregistreaza firma ta. Dintre cele mai importante cheltuieli eligibile amintim:
– cheltuieli pentru mijloace de transport cum ar fi: masini, autobuze, microbuze, biciclete sau motociclete;
– cheltuielile pe care le presupune spatiul de lucru, de productie sau pentru prestari de servicii si comert;
– cheltuieli cu echipamente IT de tip PC
– cheltuieli cu utilaje si echipamente tehnologice;
– cheltuieli cu instalatii specifice pentru a economisi energia si instalatii de incalzire si climatizare pentru spatiul de lucru
– cheltuielile pe care le presupun aparatele de masura, control, reglare, cititoare pentru cod de bare sau cantare electronice
– cheltuieli pentru realizarea site-ului oficial al firmei, in limita a 8.000 lei fara TVA;
– cheltuieli pentru cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale, in limita a 3.000 lei fara TVA;
– cheltuielile pe care le presupune taxa pe valoarea adaugata (TVA) nedeductibila pentru aplicantii neplatitori de TVA conform Codului Fiscal.
In acelasi timp, fondurile oferite de stat pot fi alocate si cheltuielilor lunare, cum ar fi urmatoarele:
– salariul unui angajat, in limita salariului mediu brut de 3.100 lei, timp de un an;
– plata chiriei pentru spatiul de lucru. Spatiul respectiv nu trebuie insa sa aiba destinatie locativa;
– cheltuielile cu utilitatile.

Cand incep inscrierile?

Inscrierile in programul Start-up Nation se fac incepand cu lunile mai si iunie, urmand ca pana in luna august sa fie desemnate firmele castigatoare. Tot atunci vor incepe si platile catre firme.

Concluzia mea Referitoare la Programul Start-Up Nation?

Start-Up Nation este o oportunitate, care nu ar trebui ratata, fiind o modalitate la indemana pentru a-ti dezvolta afacerea. Daca esti proprietarul unei firme abia infiintate, te incurajez sa aplici in cadrul acestui program si iti urez mult succes.
De asemenea, daca printre voi se gasesc deja interesati ai acestui program, sunt curios in ceea ce priveste parerile voastre. Asa ca, va astept in comentarii sa dezbatem subiectul.
Cam atat si pentru astazi. Pana data viitoare, numai bine!

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

 — Va salut! —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here