Cine n-a apucat pana acum sa viziteze Pompeii, trebuie sa faca cumva si sa ajunga. Vei avea sansa sa descoperi un oras care parca a stagnat in timp. Ii vei afla povestea cutreierandu-l strada cu strada, admirandu-l casa cu casa.

Pompeii este unul dintre cele mai frumoase orase romane, unde arta era parte din viata cotidiana. Acest oras al frumosului a fost acoperit de straturi succesive de cenusa.

Arheologii sustin ca numai o treime din intregul oras al Pompeii a reusit sa fie descoperita de sub cenusa.Cel responsabil pentru povestea orasului roman este vulcanul Vezuviu, care este martor al intamplarilor de peste doua mii de ani. De-a lungul timpului, locuitorii Pompeiului se obisnuisera cu furia dezlantuita a vulcanului. Devenise parte fireasca din viata lor de zi cu zi si nu-i mai surprinde cu absolut nimic.

In anul 62, insa, la aceeasi data cand orasul il sarbatorea pe Imparatul Augustus, ceva s-a intamplat! Pamantul a inceput sa se zdruncine, declansand un cutremur, despre care istoricii sustin ca trebuie sa fi depasit cu mult 7 grade pe scara Richter. In urma acestui incediu s-au produs numeroase pagube, printre care si incendii. Putem spune ca acest prim cutremur mare a fost un avertisment dat de natura. Locuitorii Pompeiului, insa, nu l-au luat in seama si au ales sa ramana pe loc.

Cenusa a acoperit intreg orasul Pompeii

La 17 ani dupa acel prim cutremur, care a lasat prapad in urma lui, s-a intors si ultima fila din istoria orasului Pompeii. In anul 79 vulcanul Vezuviu a  erupt, ironic, chiar in ziua in care oamenii sarbatoreau zeul focului, Vulcanalia.

In urma acestei eruptii, intregul oras a fost acoperit de  un strat gros de cenusa. Stratul masura aproape 22 de metri. Ce a fost ingropat sub cenusa a ramas incremenit timp de mai bine de 1600 de ani.  Dupa 1600 de ani, strat cu strat, au fost scoase la iveala parti din povestea orasului care a fost odata. Nu au fost dezvaluite numai edificiile, ci si oamenii pe ale caror fete se putea citi groaza sau resemnarea.

Giuseppe Fiorelli este cel care a reusit sa inventeze o tehnica prin care trupurile sa fie scoase din cenusa , fara a li se destrama contururile. Odata ce scoate trupurile oamenilor din cenusa, Fiorelli le injecta rasina pentru a le consolida si pentru a impiedica oasele sa se sfarame.

Daca alegi sa vizitezi Pompeii, vei putea sa-ti imaginezi momentele de pierzanie, prin observarea oamenilor ghemuiti, care fie isi acopereau capul pentru a-l proteja, fie isi astupau narule, pentru a se abtine din a respira aerul fierbinte. Vei fi martorul unei tragedii de mult petrecute, dar care te emotioneaza si astazi.

Ce trebuie neaparat vizitat

Amfiteatrul din Pompeii

Amfiteatrul este unul dintre cele mai vechi edificii ramase in picioare de-a lungul timpului. Acesta a fost ridicat in anul 70 i. Chr. Incredibil, nu-i asa? De asemenea, este si primul amfiteatru construit de romani folosindu-se de piatra. Inaintea Amfiteatrului din Pompeii, constructiile de acest tip erau executate din lemn.

Forumul

Despre Forumul din Pompeii se spune ca era inima orasului. Aici, aveau loc cele mai importante evenimente ale comunitatii. De asemenea, Forumul este si centrul politic, comercial si cultural, in acelasi timp.

Ajuns aici, te vei simpli coplesti sa descoperi de cat de evoluati in arhitectura erau romanii. In acelasi timp, vei putea sa-ti dai seama si cat de agitat si plin de viata trebuie sa fi fost orasul, daca avea un Forum atat de grandios.

Daca ajungi aici, nu rata Templul lui Jupiter, Templul lui Apollo si Bazilica, care, de altfel, este si cea mai veche constructie din sit.

Bordelul – Lupanar

Vei fi, probabil, surprins cand iti voi spune ca desi ti-am prezentat trei dintre cele care ar trebui sa fie cele mai vizitate puncte din sit- Amfiteatrul, Forumul si bazilica- ele nu se bucura de  aceeasi popularitate ca Bordelul Lupanar. Acesta este o fosta casa a placerilor. Pe peretii acestui bordel s-au descoperit fresce care ilustreaza scene erotice.

Nu trebuie sa te mire asta. Romanii chiar erau foarte lipsiti de inhibitii cand venea vorba despre placerile trupesti. Pentru cei care nu stiau, hedonismul era chiar la moda in acea perioada.

Bordelul Lupanar are numai cateva camere, de dimensiuni mici. Ceea ce este foarte interesant la aceasta constructie este felul in care sunt impartite camerele. Acestea aveau o oarecare ierarhie, in functie de bugetul clientilor. La parter, era zona low-cost, unde patrundeau muritorii de rand. La etaj, intotdeauna era invitata clientela elitista.

Baile Stabian

Pe vremea acea, baile publice era parte fireasca din viata cotidiana a romanilor. Acestia le frecventau cu regularitate, fara a se face diferente de sex ori pozitie sociala. Gasesc interesant faptul ca aceste bai publice nu erau folosite doar in scop igienic. Acestea faceau prielnice si alte activitati recreationale, avand curte pentru exercitii si piscina.

Curiozitati despre Pompeii

  • Pana la eruptia vulcanului Vezuviu, Pompeii era destinatie populara printre romanii bogati.  Ba chiar se spune ca insusi Nero avea o resedinta in Pompeii. Despre sotia lui se stie deja ca era originara din oras.
  • Locuitorii orasului habar nu aveau ca Vezuviu este un vulcan. Acesta nu mai erupsese de peste 1800 ani.
  • Lava topita a vulcanului, avea o temperatura de 700 de grade Celsius. Viteza cu care aceasta a navalit peste oras a fost de 110 kilometri la ora.
  • Se spune ca vulcanul Vezuviu ar avea aproximativ 17 000 de ani si este singurul vulcan activ din Europa continentala. Astazi, la poalele lui isi fac viata peste 3 milioane de oameni. De aceea, Vezuviul este unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume.

Alegand sa vizitezi Pompeii este ca si cum ai face o calatorie inapoi in timp. Nu rata ocazia aceasta pentru nimic in lume, caci Pompeiul are o o multime de lucruri pe care sa le descoperi si sa le vezi.

— Daca Vizitati Pompei-ul lasati-mi parerea voastra! —

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here