In urma cu 13 ani, aparea primul Puzzle Mortal ( Saw). Era anul 2004 si, pentru prima data, faceam cunostinta cu John Kramer. John Kramer cunoscut si sub numele de Jigsaw. Dupa lansarea primei pelicule din 2004, au urmat alte 7 filme, fiecare fiind lansat in preajma Halloweenului. Gandul initial al producatorilor presupunea lansarea a 8 filme, insa, cea de-a 6-a parte nu s-a bucurat de cine stie ce succes. Asa ca a urmat  o a 7-a parte, in format 3D, lansat in anul 2010. De atunci, am tot asteptat cel de-al 8-lea film, insa degeaba.

Anul 2017, insa, ne face o surpriza colosala, de Halloween aducandu-ne si cel de-al 8-lea film mult asteptat. Acesta vine sub un nou titlu- Jigsaw si este regizat de fratii Spierig. La baza filmului sta un scenariu scris de Josh Stolber si Peter Goldfinger.


Sinopsis- Jigsaw: Mostenirea

S-a scurs un deceniu complet de la moartea sadicului criminal Jigsaw si lumea pare sa-si vada linistita de cursul ei firesc. Din nefericire, insa, in diferite parti ale orasului, apar mai multe cadrave. Ce au in comun toate aceste cadavre? O moarte iesita din comun, extrem de inspaimantatoare.

Acest lucru declaseaza, in mod evident, o ancheta.  In urma anchetei se concluzioneaza ca aceste crime se potrivesc uluitor de mult cu modul de operare al popularului criminal in serie Jigsaw.

Pe masura ce ancheta inainteaza, investigatorilor le devine din in ce mai clar ca au de-a face cu John Kramer. Insa, cum oare sa fie posibil? Jigsaw este mort de mai bine de 10 ani. Anchetatorii ajung astfel sa-si puna intrebarea daca nu cumva exista un ucenic, o copy-cat, care nu face decat sa imite crimele notoriului John Kramer. Sau oare sa nu fie Kramer mort? 

Raspunsul il vei afla, in mod evident, numai mergand la cinema. 

Si, pana la urma, ne place ori ba?

In mod evident, imi voi exprima parerea personala. Pe tine te incurajez sa-ti cumperi bilet la cinema si sa-ti faci singur o parere. Ba chiar te astept in sectiunea de comentarii sa pornim polemici.

Personal, pana la finalul filmului, care reuseste sa ma mai indulceasca, Jigsaw mi se pare doar o ciorba reincalzita, care incepe sa-si piarda din savoare.

Saw a fost un film laudat, printre altele, si pentru ingeniozitatea mecanismelor de tortura. Ei bine, in Jigsaw: Mostenirea, acestea nu reusesc sa se ridice la nivelul standardelor setate deja prea sus de primele filme din serie.

Personal, consider ca cel mai bun film din serie, este SAW I. Aici, miza se punea mai mult pe teroarea psihologica, mai putin pe cea fizica.

In Jigsaw:Mostenirea, practic, nu se face altceva decat o variatiune pe aceeasi tema. Jocul este imbatabil, ceea ce dupa alte 7 filme din serie, devine deja neverosimil si cumva deranjant. In plus, ceea ce am gasit sa aduca un mare minus filmului este aglomerarea de scene de gore si cruzime. Un film horror bun este producator de angoasa. Din pacate, tot ce reuseste Jigsaw:Mostenirea sa faca este sa provoace greata, transformandu-se intr-un oarecare “torture porn”.

Ceea ce, dupa 7 filme din serie, incepe sa ma deranjeze intr-un mod usor violent este naivitatea politistilor care desfasoara ancheta. Pentru ca nu-i asa, a trebuit pastrata si aceasta parte deja intalnita in alta 7 filme- ancheta se desfaoara paralele cu crimele sau probele, spune-le cum doresti.

Morala filmului- aceeasi, deja cunoscuta inca de la primul SAW: oamenii pusi in fata unor situatii extreme, pot face lucruri ingrozitoare… De asemenea, labirintul nu este motivat doar de cruzime sau nebunie. Scopul acestora este unul moral. El are menirea de a da o lecție despre viata victimelor sale, care lasa de dorit din punct de vedere moral.

Verdict personal

Probabil daca Jigsaw- Mostenirea ar fi un film de sine stator si nu o parte dintr-o serie, m-ar impresiona. Asa, din pacate, nu face decat sa ma irite putin prin lipsa de originalitatea. Din partea mea, filmul primeste nota 5.4/10 si sper ca producatorii sa se opreasca aici.

Pana una alta, te invit sa mergi la cinema sa-l vezi. Poti viziona trailer-ul chiar aici:

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here