In dimineata aceasta, mi-a rasarit in minte o intrebare- cum oare a aparut conceptul de internet, cine l-a introdus pe piata s.a.m.d. Mi-am dat seama ca ma folosesc zilnic de beneficiile aduse de aceasta minunatie a informatiei si vitezei, pe care o numim internet, dar habar n-am care este de fapt povestea lui.

Pentru ca am aflat lucruri, cred eu, interesante; am hotarat sa vi le impartasesc si voua. Nu se stie niciodata cand, dimineata la ora 6.00, te trezesti macinat de o singura intrebare- oare cum a aparut internetul.SA DESCOPERIM INCEPUTURILE INTERNETULUI

Internetul este una dintre cele mai revolutioanare inventii ale omenirii, iar lucrul asta nu-l poate contesta nimeni. Ce trebuie sa stiti inainte, sa intram in detalii, e faptul ca internetul este intr-o continua schimbare. Ceea ce, la inceput, se chema internet nu mai are aproape nimic de-a face cu cel de astazi, cum nici internetul de acum un an nu este internetul din prezent. Daca v-am facut curiosi, ramaneti-mi alaturi, ca va asteapta informatii interesante.

STRAMOSII INTERNETULUI- ARPANET

Inainte de internet se pare ca a fost ceva ce s-a numit ARPANET. Legat de ARPANET este un anume moment si anume  seara de 29 octombrie 1969. Mai exact, ora 22:30! In acea seara a fost folosita prima legatura intre Universitatea Californiei si Institutul de Research din Stanford. Desi intreg procesul a crashuit in timul experimentului, asa cum preciza si Leonard Kleinrock  o revolutie incepuse.

De atunci ARPANET a crescut destul de repede, reusind sa devina usor usor nucleul tehnic al viitorului internet. In paralel cu ARPANETUL au aparut si au fost dezvoltate si CYCLADES, X.25 say NPL- proiecte asemeni ARPANET, dezvoltate de alte natiuni decat SUA.

Acestea s-au unit treptat, nicidecum imediat! Unificarea s-a concluzionat in momentul crearii protocolului TCP/IP, care avea ca utilitate inlocuirea alte protocoale, ca de exemplu NCP-ul folosit de ARPANET.

In aceeasi perioada a fost folosita pentru prima denumirea de internet, care venea ca o abreviere pentru termenul lung internetworking.  Protocolul TCP/IP a fost complet in a doua parte a lui 1978, urmat fiind imediat de aparitia standardului IPv4.

INTERNETUL DEVINE DESCHIS PUBLICULUI LARG

Internetul, cel pe care il folosim in fiecare zi, a prins contur abia in anii 1980. Pana atunci, internetul nu avea utilitate comerciala, fiind folosit in mod exclusiv pentru cercetare si in scopuri militare.De aceea, se spune ca anii ’80 au reusit sa trezeasca anumite controverse, in ceea ce priveste folosirea internetului in scopuri comerciale. Anii ’80 au adus o serie de controverse cu privire la folosirea internetului în scopuri comerciale, cu toate că termenul „comercial” nu era foarte bine delimitat. Restricțiile vor dispărea complet abia în 1995, însă până atunci, spre sfârșitul anilor 1980, apăreau deja primii furnizori de internet, cum ar fi UUNET, Netcom sau PSINet.

INCEPE EPOCA WWW

1989 este un an important pentru internet,  de acum punanadu-se pe picioare WORLD WIDE WEB. Denumirea se datoreaza lui Sir Tim Berners-Lee, care a depuse eforturi mari pentru realizarea WWW, de care ne folosim astazi, zilnic. Cum a facut asta? Participand in crearea protocolului HTTP, dar si in crearea limbajuui HTML. Tot Berners-Lee este cel care a creat si primult browser, numit, in mod deloc surprinzator- WorldWideWeb.

Browser-ul WorldWideWeb, fiind primul dintre browsere, nici ca se putea sa fie altfel decat rudimentar si destul de  dificil de folosit pentru persoanele atehnice. De aceea, internetul a luat avant cu adevarat abia in anul 1993, odata cu aparitia celui de-al doilea browser Mosaic. Ceea ce a adus nou Mosaic a fost faptul ca reusea sa incarca si textul si poele in acelasitab. In 1994 apare Netscape Navigator, care ajunge sa fie preferatul maselor. Asta nu face decat sa porneasca un mic razboi intre cele doua browsere; un razboi incheiat de Internet Explorer, care reuseste sa devina lider pentru o perioada lunga de timp.

 DE ATUNCI SI PANA ACUM, MULTE LUCRURI SE SCHIMBARA

La icnceputurile internetului, destul de multe lucruri de care astazi avem parte pareau oarecum de neimaginat. Sa folosesti telefonul mobil zilnic, de parca ar fi un bun din dotare? Nici vorba! Inainte telefoanele mobile erau folosite in sfera afacerilor. Despre site-uri Youtube nici nu se punea problema!

Astazi, putem vedea si singuri cum stau lucrurile si cum a reusit internetul sa puan monopol pe modernitate. In 10 ani de acum incolo, e foarte probabil ca cei mici sa fie incapabili sa inteleaga conceptul unei lumii in care puteai contacta pe cineva numai prin intermediul telefonului fix sau al scrisorilor.

In anul 2017 avem la indemana dispozitive inteligente, care comunica intre ele pe baza IoT ( Internet of Things)- telefoane, TV, frigidere sau chiar si becuri. In urma unui “recensamant” din 2016 s-a concluzionat ca in lume exista 22,9 miliarde de dispozitive inteligente.

SCURTA RECAPITULARE 1990 – 2016

Inainte sa concluzionam, m-am gandit ca prinde bine sa facem un scurt grafic al istoriei internetului. Pentru lenesii care citesc printre randuri. Asadar:

  • In 1990 se inregistrau  2,8 milioane de utilizatori de internet (0,05% din populația planetei);
  • In 2002, numarul acestora este considerabil mai mare! 631 de milioane de utilizatori (11% din populația planetei);
  • In 2010, deja nu mai glumim. Internetul si-a dobandit popularitatea. 1,8 miliarde de utilizatori (26,6% din populația planetei);
  • Acum un an, in 2016 se inregistrau 3,6 miliarde de utilizatori (49,5% din populația planetei).

Oare ce ne  rezerva internetul in viitor?

Daca in anii 1980 s-a remarcat revolutia digitala, in 2017 internetul se apropie cu pasi repezi de o alta etapa cruciala, care promite sa aduca schimbari si mai mari!Evolutia rapida a multor domenii de tehnologie avansata, vezi masinile autonome, evolutia implementarii inteligentei artificiale si a standardului de comunicare 5G ne anunta ca urmeaza vremuri incredibile in evolutia omenirii.

Pana atunci, ne  putem bucura de tehnologia smartphonurilor de ultima generatia, a internetului liber si de avantajele unei comunicari instante, oriunde, oricand si cu oricine.

In concluzie, internetul a reusit sa devina o componenta indispensabila a societatii moderne in care traim. Ba mai mult decat atat, a devenit si un pilon important in infaptuirea evolutiei continue. Voi ce parere aveti- sunteti pro tehnologie sau contra?

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here