Street Delivery, un manifest de urbanism, arhitectura si arte sub forma unui eveniment de strada, a ajuns la cea de-a douasprezecea sa editie si isi propune redobandirea peisajului urban pentru pietoni si comunitate. Prima editie a festivalului a fost in mai 2006, fiind organizata de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania. De atunci si pana acum, conceptul a fost adoptat de alte 5 mari orase din tara.

Evenimentul se va desfasura in perioada 9 – 11 iunie 2017, adica incepe vineri si se termina duminica, asemeni nuntilor din basme. Street Delivery este un eveniment colectiv, care inglobeaza sase mari si frumoase orase ale noastre – Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj-Napoca, Baia-Mare si Bacau. Un prim lucru diferit fata de editiile anterioare este faptul ca anul asta, Street Delivery se desfasoara succesiv in cele sase orase participante.


Street Delivery: Conceptul evenimentului


Inca de la prima editie, Street Delivery s-a facut cunoscut drept un eveniment liber de prejudecati, dar responsabil, unde nimeni si nimic nu ingradeste creativitatea, arta si frumosul; un eveniment accesibil tututor, fara a percepe vreo taxa.

Prin concept, Street Delivery este, mai degraba, un festival al orasului si al pietonilor. Publicul care participa este indemnat sa-si imagineze un oras al lor, in care ei, pietonii au parte de strazi linistite, fara pericole. Altfel spus, un oras al oamenilor si nu al zarvei de masini si poluare.

In mod evident, Bucurestiul nostru este un oras total opus prin descriere. Din contra, Bucurestiul este al saselea oras european ca populatie, dar, in acelasi timp, este numit de catre Comisia Europeana si printre cele mai poluate capitale europene. Asa ca, putem spune ca Street Delivery vine sa ne propuna o imagine prototip a felului in care ar putea un Bucuresti altfel sa arate: un habitat mai placut, smart si sustenabil. Un oras in care pietonii au prioritate.

Curios de mecanismul festivalului? Nimic mai simplu- Street Delivery elibereaza cate o strada de sub dominatia automobilelor si o reda pietonilor, care o imbogatesc cu idei pentru un oras mai bun, pentru oameni.

Street Delivery 2017- Tema Evenimentului


Ajuns la cea de-a XII-a editie, festivalul de arte si urbanism de anul acesta ne propune o tema inedita, plina de verde. Anul acesta, la Street Delivery se vorbeste despre spatiile verzi sub o tema, care indeamna la imaginatie- Gradini Posibile.

De ce Gradini Posibile? Pentru ca Bucurestiul a devenit usor usor o mare parcare de masini si, in continuare, suntem martorii defrisarii fara remuscari, care lasa loc tot mai multor locuri de parcare. Inainte vreme, Bucurestiul era un oras al gradinilor. Fiecare cartier comunica cu lumea verde printr-o gama larga de spatii verzi, creand o replica la dimensiuni mai mici a Paradisului. Asta pana cand a aparut automobilul si a distrus legatura verde dintre gradinile Cismigiului, Icoanei, Universitarilor si Ioanid. Odata cu masinile, vegetatia Bucurestiului a fost sufocata si distrusa. In schimb, bulevardele largi s-au adancit tot mai mult, ajungand asemeni unor santuri.

Cu editia din acest an, Street Delivery propune pietonilor un dialog prin creativitate despre un oras mai verde, mai viu si mai placut.

Gasesc ca tema propusa de organizatorii Street Delivery 2017 este una relevanta, de actualitate. Afla ca Organizatia Mondiala a Sanatatii propune ca standard 50 mp de spatiu verde urban, pe cap de locuitor. Uniunea Europeana recomanda un minim de 26 mp/capita.

Daca in 2014 Bucurestiul oferea in mod real mai putin de 10 mp de spatiu public verde per locuitor ( aici rugandu-te sa iei in calcul si cimitirele, fasiile de verdeata dintre parcare si carosabil, plus paduri din extravilan), imagineaza-ti care este situatia in 2017, dupa trei ani, in care, este evident, capitala Romaniei nu s-a inverzit mai mult. Din contra! De aceea, te invit sa ne intalnim la Street Delivery weekendul acesta, intre 9- 11 iunie, pe strada Arthur Verona si Parcul Icoanei!

Street Delivery 2017: Program Bucuresti si prin tara

In tara, Street Delivery se intampla pe parcursul a trei saptamani, cam asa:
Timisoara, intre 16 – 18 iunie;
Iasi, intre 16-18 iunie;
Cluj-Napoca, intre 17 – 18 iunie;
Baia-Mare, intre 23-25 iunie;
Bacau, intre 23-25 iunie.

In Bucuresti, Street Delivery are loc in weekendul 9 – 11 iunie si iti propune un program plin de muzica buna si evenimente creative.

Program concert Street Delivery vineri, 9 iunie:

18:00 # Akim
19:00 Heion and The Echo Bits
20.00 Group Bantame
21.00 Jurjak

Program concert Street Delivery sambata, 10 iunie:

18:00 Klassikall/Bassarab
19:00 Orkid
20:00 Helen
21:00 Macanache & The Putreds

Program concert Street Delivery duminica, 11 iunie:

18:00 Next Ex
19:00 Changing Skins
20:00 Krisper
21:00 Balkan Taksim

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

— Distractie Placuta! —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here