Stiati ca inainte de secolul al XVII-lea rosiile erau considerate toxice? Este adevarat! Pe vremea aceea, rosiile aveau scop pur ornamental  si medicinal.

Italienii erau cei care le numeau pomo d’oro, adica merele de aur. Pe partea celalata francezii, romantici din fire, le numeau merele iubirii- pomme d’amor.

In bucatarie, pe post de alimente, rosiile au patruns abia dupa anul 1778. La noi, in Romania, chiar putin mai tarziu, abia la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Din fericire, astazi, rosiile se bucura de o popularitate deosebita. Sunt gustoase, sunt sanatoase si sunt peste tot intreaga vara. Sa le aflam continutul nutritional!

 

Care este continutul nutritional al rosiilor

Clasandu-se in categoria rosiilor de vara, rosiile vin, inainte de toate, cu un aport bogat de apa. Mai exact, o rosie este in proportie de 94% apa. Ceea ce n-o sa gasesti in rosii, daca cauti este un continut energetic. La capitolul asta, rosiile sunt sarace. Insa, sunt puternic remineralizante si vitaminizante.

In ceea ce priveste  valoarea nutritionala a rosiilor, aceasta consta intr-un continut bogat de vitamina A, B, C, PP, K, E, de saruri minerale – potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, iod si aluminiu; acizi organici, glucide si, nu in ultimul rand, antioxidanti.

In rosiile rosii gasim cantitati mari de licopen, in vreme ce in rosiile portocalii sau galbene intalnim doze mari de caroten. Si licopenul si carotenul sunt antioxidanti cu efecte benefice asupra organismului nostru. De exemplu, joaca un rol foarte important in prevenirea cancerului si a  altor boli serioase, de tip cronic.

Compusii oxidanti, pe care ii gasim in rosii au un rol puternic in impiedicarea si stoparea procesuluide imbatranirea a organismului.

 

Beneficii diverse ale rosiilor

Este adevarat, atunci cand sunt supuse unei prelucrari termice, rosiile tind sa-si piarda din vitamine. Insa, nu-si pierd si continutul mineral sau licopen. Astfel, indiferent de starea in care le consumam, rosiile promit numeroase beneficii organismului nostru.

Rosiile sunt un tratament natural atunci cand te confrunti cu:

  • intoxicatii
  • constipatie
  • enterita
  • inflamatii digestive
  • litiaza biliara
  • anemie
  • avitaminoze
  • demineralizare
Prin culoarea rosie, rosiile ne sugereaza din start ca pastreaza beneficii si asupra sangelui si sistemului cardiovascula. Beneficii asupra:
• hipertensiunii arteriale
• aterosclerozei coronariana
• trombozei
• viscozitatii marite a sangelui
Continutul bogat de minerale din sucul de rosii ajuta la alcalinizarea sangelui. Astfel, in mod implicit, consumul de rosii ajuta si la tratarea unor afectiuni ca:
• boli reumatismale
• poliartroze
• guta
Si asta nu e tot! Sucul Si pasta de rosii vin si ele cu efecte protectoare asupra celulelor nervoase, articulatiilor si circulatiei sangvine.
Mai mult decat atat, consumul de rosii este recomadnat celor care urmaresc sa scape de kilogramele in plus. In curele de slabire, datorita aportului redus de kilocalorii si a potentialului energetic mic, rosiile fac minuni. T
Si daca credeai ca aici se incheie lista beneficiilor aduse de rosii, te-ai inselat.
Rosiile pot fi folosite si extern, pentru tratarea unor afectiuni ale pielii. Vorbim despre afectiuni ca:
  • acnee (se fac tamponari ale pielii cu felii proaspete de rosii)
  • intepaturi de insecte (se fac frectii ale pielii afectate cu frunze zdrobite de tomate)
  • cancer de piele, insolatie (consum intern) (sursa lataifas.ro)

Nu-i asa ca acum privesti rosiile cu alti ochi? Sper! Pentru ca sunt o sursa naturala de sanatate. Pana data viitoare, sanatate si numai bine!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here