De acum, ai si mai mare incredere in masina ta! Romania beneficiaza de un sistem de siguranta auto, care suna la 112

Ieri dimineata, am auzit la stiri un headline, care mi-a atras atentia. Headline-ul zicea ca Romania este prima tara europeana care beneficiaza de masini cu sistem de siguranta automat, care, in caz de accident, suna la 112. Imediat mi-a atras atentia! La inceput, am zis ca nu se poate- sigur am auzit gresit. Urmarind mai departe stirile, am realizat ca intr-adevar- este vorba despre masini care apeleaza singure la 112, in cazul in care te confrunti cu un accident.  Sistemul de siguranta se numeste eCall si, pentru a putea efectua apelurile de urgenta, are nevoie de un card Sim.

Pe ce automobile este acest sistem de siguranta implementat?

Aceasta masura de siguranta automatizata a fost implementata incepand cu aceasta saptamana. Toate automobilele fabricate in Europa vor beneficia de acest sistem de urgenta. Evident, printre marcile Europene se numara si Dacia noastra.

Cum se numeste si ce presupune acest sistem?

Acest nou sistem de siguranta se numeste eCall si este conectat la senzorii de impact ai airbag-urilor de pe masina. Astfel, in momentul impactului provocat de un accident serios, acest sistem de siguranta este actionat si apeleaza automat numarul de urgenta 112.

Atunci cand apeleaza numarul de urgenta 112, sistemul eCall alerteaza, de fapt, cel mai apropiat centru de interventie din proximitatea ta. Sistemul functioneaza oriunde pe teritoriul Uniunii Europene. Odata ce este apelat numarul de urgenta, sistemul eCall transmite punctului de interventie locatia exacta a accidentului.

Pe langa automobilele dotate cu acest sistem si centrele 112, la randul lor, vor primii echipamente de receptionare ale apelurilor eCall. Astfel, vor putea fi inregistrate datele asociate locatiei accidentului s.a.m.d.

Daca te gandesti ca nu ti-ar placea un astfel de dispozitiv pe motiv c-ai putea fi urmarit oricand, indiferent unde te afli, afla ca poti seta dispozitivul si manual. Asta inseamna ca masina ta nu va fi monitorizata in timp real.

Romania- prima pe lista

A trecut ceva timp, trebuie sa recunosc, de cand Romania a fost prima la orice. Ei bine, cu acest nou sistem de siguranta, Romania are motiv sa se mandreasca. Este prima tara europeana care a reusit sa puna in aplicare proiectul. De altfel, nu numai ca-l pune in aplicare inaintea tuturor, Romania este tara care a si creat acest sistem de siguranta. Din punct de vedere tehnic, sistemul este creatia inginerilor de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale- STS. Proiectul a inceput in anul 2013.

Necesitatea unui astfel de sistem a fost comunicata in 2011. In acel an, Romania se numara printre cele 8 tari ale Uniunii Europene care si-au asumat implicarea unui proiect de dezvoltare a unui sistem de tip eCall. Celalalte 7 tari implicate sunt Germania, Italia, Suedia, Finlanda, Olanda, Grecia, Cehia, Croatia. Dintre cele 8, Romania este prima care reuseste sa si aplice acest sistem revolutionar de siguranta.

Un sistem necesar, daca ma intrebati pe mine. Asta mai ales din cauza faptului ca Romania se numara printre statele fruntase la numarul mortilor din accidente rutiere.  Mai exact, numarul mortilor si ranitilor in accidentele rutiere d ela noi este de doua ori mai mare decat al mediei victimelor pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Cat costa acest sistem de apelare de urgenta automata

Pretul sistemului eCall se estimeaza undeva in jur de 100 de euro. Pentru a putea efectua apelului de urgenta, sistemul functioneaza pe baza de Sim card. Asa cum iti spuneam, sistemul poate fi actionat automat (la impact) sau manual. Prin actionarea manuala, tot ce se presupune ca trebuie sa faci este sa apesi un buton de declansare. Poti face acest lucru oricand te afli pe drum si esti martorul unui accident rutier. Astfel, trupele de interventie sunt atentionate si primesc informatii privind locatia accidentului.

Ce parere ai despre acest sistem de siguranta? Astept parerile voastre in sectiunea de comentarii sau pe pagina de Facebook. Conduceti cu grija si fiti intotdeauna atenti la ceea ce se intampla pe carosabil!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here