In ultima luna a vuit presa atat offline, cat si online, despre acest mega scandal al timpurilor noastre. Este vorba despre conflictul Facebook-Cambridge Analytica.

Imi vine greu sa cred ca nu sunteti, cel putin, pusi in tema. Insa, daca se intampla asta, nu-i nimic- te pun eu la curent cu tot ce trebuie sa stii despre acest scandal care a zguduit intreaga lume si mastodontul retelelor sociale- Facebook.

Scandalul Facebook-Cambridge Analytica in cateva minute

Facebook reuseste, dupa ani buni, sa se mentina ca fiind cea mai accesata si populata retea de socializare de pe intreg mapamondul. In mod clar, atunci cand a pus bazele acestei platforme din camera lui de camin de la Harvard, Mark Zuckerberg nu s-ar fi gandit ca va ajunge aici- unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii moderne, dar, recent, si unul dintre cei mai priviti si judecati oameni de pe pamant.

Ambele variante se datoreaza retelei sale de socializare- Facebook. Despre cat de bogat este el, nu vorbim astazi. Insa, haide sa ne fixam atentia asupra scandalului Facebook-Cambridge Analytica, care a pus pe jar lumea toata.

Scandalul Cambridge Analytica a izbucnit in urma cu o luna, in luna martie. Atunci, a vuit lumea toata si toti vorbeam despre cum firma sustinuta de Robert Mercerc, despre care stim ca e mare simpatizant Donald Trump, impreuna cu CEO-ul Steve Bannon (fost consilier al actualului presedinte american) au obtinut in mod ilegal informatii personale ale peste 50 de milioane de utilizatori Facebook.

Probabil te intrebi care a fost scopul acestui furt, pentru ca nu putem sa-i spunem altfel. Unul foarte simplu! S-au folosit de aceste informatii pentru a  influenta procesul electoral din 2016.

Mai tarziu, cand au inceput sa se faca investigatii amanuntite asupra problemei, s-a concluzionat ca, de fapt, numarul utilizatorilor afectati este mult mai mare. Mai exact, peste 70 de milioane dintre cei 87 de milioane de utilizatori afectati sunt doar din Statele Unite ale Americii, peste 1 milion provin din Filipine, Indonezia si Marea Britanie. La acestia se mai adauga 2,5 milioane de utilizatori din Uniunea Europeana.

Cum s-au intamplat lucrurile

Firma Cambridge Analytica s-a folosit de datele sustrase in 2014 din conturile Facebook. Scopul a fost de a stabili profilurile alegatorilor americani, pentru ca ulterior, acestia sa fie spamati cu reclame politice personalizate.

Christophe Wylie este cel care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obtinerea acestor date. Acesta a declarat publicatiei Observer: “Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (…) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania”.

Referitor la acest lucru s-au colectat documente care releva faptul ca pana la finalul anului 2015, compania Cambridge Analytica reusea sa colecteze date  online la un nivel  fara precedent.

Cei de la mult apreciatul cotidian american The New York Times sustin ca copii ale acestor date sustrare de Cambridge Analytica sunt inca in online.

Cum a avut loc colecta?

Colecta ilegala a acestor date s-a realizat printr-o aplicatie numita “thisisyourdigitallife”. Aplicatia este creatia profesorului Aleksandr Kogan si este un app independent de activitatea acestuia la Universitatea Cambridge.

Prin intermediul companiei sale, Global Science Research (GSR),  impreuna cu firma Cambridge Analytica, sute de mii de utilizatori Facebook au fost platiti sa faca teste de personalitate sub pretextul folosirii datelor pentru studii academice. Ceea ce nu stiau acesti utilizatori este faptul ca, de fapt, aplicatia colecta si datele din listele de “prieteni” ale celor care au acceptat testele. In acest mod, au fost obtinute profilurile a zeci de milioane de persoane.

Ce a avut de declarat CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg a fost audiat in Congresul SUA referitor la acest scandal de proportii. 

Cu aceasta ocazie, Zuckerberg a declarat ca A fost o greseala sa creada ca datele detinute de Cambridge Analytica au fost sterse, fara sa verifice adevarul.

Mark Zuckerberg a spus ca faptul ca Facebook nu a interzis aceasta companie in 2015 a fost o “greseala”. „Cambridge Analytica era advertiser in 2015, asa ca Facebook ar fi putut interzice compania cand am aflat prima data despre colectarea de date. Nu am facut acest lucru. Acea decizie a fost o greseala“, a spus CEO-ul Facebook.

112.343 romani au avut datele compromise in scandalul Facebook

Nici Romania nu a scapat neatinsa de acest scandal. Conform Digi24, Facebook recunoaste ca un numar de 112.343 romani au avut datele furate de catre firma de consultanta Cambridge Analytica.

Initial, s-a descoperit ca doar 78 de conationali au accesat aplicatia despre care iti spuneam mai devreme. Insa, ulterior, prietenii acestora au fost si ei afectati, in mod implicit.

Vrei sa afli daca si contul tau a fost compromis in acest scandal care a zguduit intreaga lume? Tot ce trebuie sa faci este sa accesezi acest link.

Daca te intereseaza sa urmaresti intalnirea din Congres cu Mark Zuckerberg, o poti viziona in intregime aici:

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here