Crossfit-ul este un fenomen care a acaparat tot mai multi adepti in lumea intreaga. Diferenta dintre fitness si crossfit se observa inca  de la sala in care se desfasoara. Cand vrei sa faci fitness, stim cu totii ca ai nevoie de diverse aparate. Ei bine, sala de crossfit este aproape lipsita de aparate conventionale.

De ce alege lumea sa faca crossfit, in loc de fitness? Unii aleg crossfitul pentru ca e la moda. Altii, pentru ca se lasa sedusi de promisiunile care li se fac. Adevarul e ca crossfitul e ca oricare alt sport. Vine cu beneficii, dar si cu riscuri. Alege crossfitul doar daca crezi ca ti se potriveste. Dar haide sa aflam ce este mai exact acest sport modern.


Ce presupune crossfitul

Despre crossfit am inceput sa auzim prin anul 2000, cand a devenit marca inregistrata. Asta inse

amna ca daca vrei sa-ti deschizi o sala de crossfit, trebuie sa fii licentiat de catre Greg Glassman si, evident, sa achiti o taxa anuala.

Asadar, inainte de toate, crossfitul este o franciza, o afacere bine pusa la punct.

Din punct de vedere practic, crossfitul este o combinatie intre aerobic si exercitii cu greutatea corporala, plus cateva elemente de haltere.

In cazul fitnessului, se stie- fiecare isi stabileste programul de exercitii in  functie de necesitati. In cazul crossfitului, suita de exercitii este aceeasi pentru toata lumea, atata doar ca procedurile se schimba de la o zi la alta.

La noi, ceva similar crossfitului, pe care il intalnim in salile de fitness, este “functional fitness”sau “functional training”. Sunt programe asemanatoare crossfitului, nu este tocmai crossfit.

Care este conceptul de functionare al crossfitului

Un antrenament de crossfit se cheama WODworkout of the day. Acest antrenament al zilei are o durata de o ora si consta in ridicarea de greutati, in mare. Iubitorii de crossfit, deseori, se lauda cu cat de mult pot ei sa ridice.

In SUA exista chiar si un concurs de crossfit, care se desfasoara din 2007 si atrage foarte multi adepti.

Exista riscuri in crossfit?

Ca in orice sport, si in crossfit exista riscuri. Un lucru pe care trebuie sa-l stii e ca, spre deosebire de fitness sau alte sporturi, metodele de antrenament propuse de crossfit nu si-au demonstrat eficacitatea prin studii medicale de specialitate.Mai mult decat atat, sunt medici in SUA care se opun acestui  sport, prin argumente destul de solide.

Crossfitul este un sport foarte intens in antrenamente, de aceea, medicii si unii antrenori spun ca repetarile pana al epuizare pot foarte usor sa duca la rabdomioliza.

Rabdomioliza este o afectiune produsa de un efort fizic intens si consta in distrugerea tesutului muscular striat.Mai mult decat atat, rabdomioliza poate sa determine afectiuni si la nivelul rinichilor, provocand eliberarea mioglobinei in sange.

Pe langa asta, in crossfit exista si un risc crescut de accidentare serioase. Asta se intampla mai ales in cazul celor incepatori. Vorbim despre posibile accidentari la spate si la diferite grupe musculare, ba chiar si de ligament si tendon.

Concluzia?

Concluzia e simpla! Nu te apuca de crossfit dupa ureche. In felul asta, in mod garantat, te vei rani. Riscul de accidentare in crossfit este mai ridicat decat in majoritatea celorlalte sporturi. Asta pentru ca intensitatea antrenamentelor creste de la o zi la alta, ajungand la nivele despre care chiar si fondatorul acestui sport spune ca pot pune in pericol viata celor care practica crossfit.

Prin urmare, sfatul pe care ti-l pot da este doar unul. Vrei sa te apuci de crossfit? Mergi la medic inainte, fa-ti un consult complet, pentru a afla cum stai cu sanatatea. Daca ai si cele mai mici probleme, te sfatuiesc sa stai departe.

Daca totusi te apuci de crossfit, fa-o cu mare atentie si ai intotdeauna grija de tine- sa nu te ranesti sau sa faci cresteri intense de efort. Pune-ti intotdeauna sanatatea inaintea rezultatelor flatante, care ar putea sa vina din practicarea crossfitului.

Tu ce parere ai? Practici sau ai practicat crossfit? Daca da, astept parerile tale in sectiunea de comentarii. Daca nu- te-ar interesa acest sport, care porneste atatea controverse? Sunt foarte curios sa aflu raspunsurile voastre. Pana data viitoare- numai bine si aveti grija de voi si cei dragi voua. O zi superba, cu soare si liniste va doresc!

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here