Cine nu stie catusi de putine despre Stephen Hawking. Mi se pare imposibil ca acest personaj colosal al fizicii lumii moderne poate fi necunoscut  vreunei persoane. Acum doua zile, maestrul fizicii s-a stins din viata la varsta de 76 de ani. In urma cu 55 de ani, Hawking a fost diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica si nu I s-a dat o marja de viata foarte mare. In schimb, omul de stiinta a sfidat fizica si a invins boala timp de o viata intreaga. De-a lungul vietii sale, Stephen Hawking si-a lasat amprenta asupra fizicii pe care o cunoastem si asupra cercetarii, in general. Munca lui nu se compara cu a niciunui alt fizician din ultimii 50 de ani. Astazi, va cer permisiunea sa descoperim cine a fost Stephen Hawking si sa-I onoram viata.

Fizicianul englez a fost unul dintre cei mai pasionati teoreticieni ai Universului si, fara doar si poate, unul dintre cei mai mari cosmologi ai vremurilor noastre. Multi l-au supra-numit cel mai mare om de stiinta al omenirii de la Albert Einstein incoace. Astfel ca Hawking s-a situate in mintea noastra alaturi de alti oameni care au marcat stiinta omenirii- Galilleo Galilei, Isaac Newton, Giordano Bruno si altii. Cu siguranta aceste nume rasuna in mintile fiecaruia dintre noi.

Pentru ca, asa cum iti spuneam, Hawking a fost unul dintre cei mai pasionati teoriticieni ai Universului nostru, a intrat de multe ori in conflict cu Biserica. Hawking a fost pana in ultima zi a vietii sale cel mai vehement ateu.

Mai mult decat atat, omul de stiinta englez a facut si una dintre cele mai ingrijoratoare preziceri. Acesta ne-a sfatuit ca in secolul urmator sa colonizam planeta Marte, altfel vom fi, inevitabil, martorii sfarsitului lumii.

Principalele domenii de cercetare ale lui au fost cosmologia teoretica, relativitatea generala si mecanica cuantica. De-a lungul vietii sale, Stephen Hawking, alaturi de alti teoriticieni a reusit sa ofere omenirii descoperiri de valoare. Cu ajutorul lui Dikran Tahta a elaborate un model mathematic. Cu Roger Penrose a dezvoltata noi tehnici de studiere a structurii spatio-temporale la scara mare, aplicandu-le teoriei Big Bang-ului. Dar asta nu a fost limita descoperirilor lui Hawking. Acesta a studiat si relatia dintre gaurile negre din Univers si termodinamica, lansand descoperiri de valoare.

 

Nici boala nu l-a oprit sa faca ceea ce ii placea- sa descopere si sa studieze

 

Altii, in situatia lui, cel mai probabil si-ar fi trait viata altfel si nu determinati sa descopere Universul sis a ajute  umanitatea cu teoriile sale. Insa, Hawking s-a evidentiat si prin pasiunea lui pentru viata si pentru descoperire. In ciuda faptului ca la varsta tanara de 21 de ani a descoperit primele slabiciuni ale muschilor, iar doctorii nu i-au dat mai mult de doi ani de trait, Hawking si-a trait viata asa cum si-a dorit- invingand neajunsurile bolii si continuandu-si vocatia.

 

Diagnosticul sau a fost scleroza laterala amiotrofica. Aceasta este o boala progresiva neuromotorie. Hawking a trait cu peste 50 de ani mai mult decat pronosticurile medicilor. Paralizia, insa, nu a putut fi ocolita. In timp, aceasta a progresat, omul de stiinta devenind complet imobilizat. Cu timpul, acesta si-a pierdut si vocea. Din aceasta cauza, modul prin care Hawking comunica era cu ajutorul unui computer special facut pentru el de un bun prieten. Acest computer putea fi control cu ajutorul miscarilor capului si ale globurilor ocular. Viteza computerului era de 15 cuvinte pe minut.

Ceea ce pentru multi ar fi insemnat finalul vietii teoretice, nu l-a impiedicat pe Stephen Hawking sa-si traiasca viata ca si cum n-ar fi avut niciun neajuns.

Datorita lui, astazi stim ca gaurile negre au o durata de existenta limitata, ca nu sunt in intregime negre, ci emit ceea ce asta denumim radiatia Hawking. Aceasta radiatie, spunea omul de stiinta, demonstreaza o conexiune intre gravitatie si termodinamica.

 

Cum spuneam si la inceputul articolului- Hawking s-a lovit de acuzele Bisericii, dar si de criticile colegilor de breasla. In mod clar, felul nonconformist si nestavilit al acestuia de a-si exprima ideile i-au determinat pe multi sa-l numeasca un nebun. Un subiect care i-a adus dezaprobarea colegilor a fost existenta extraterestrilor. Stephen Hawking a sustinut intotdeauna ca DA, extraterestrii exista cu siguranta, undeva in intinderea mare a Universului.

 

Nu doar un om de stiinta, ci si un autor

Stephen Hawking nu si-a petrecu toate zilele in laboratoare, ci si scriind carti despre popularizarea stiintei. Cateva dintre cartile sale sunt „A Brief History of Time”, „Einstein s dream”, „The Universe in a Nutshell”.

Desi descoperirile sale au fost unele dintre cele mai  remarcante ale lumii moderne si desi a sperat tot mai mult in ultimele decenii- Stephen Hawking nu a primit niciodata premiul Nobel. Maestre, il vei avea intotdeauna pe cel din partea omenirii!

 

“Oricât de grea ar fi viaţa, întotdeauna putem face ceva să ne-o înfrumuseţăm. Priviţi stelele, în loc să vă uitaţi în jos.” (Stephen Hawking)

 

 

 

 

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here