Astazi are loc deschiderea Festivalului International de Film Anim’est, care a ajuns la cea de-a XII-a editie. Anim’est este singurul festival de la noi dedicat in mod exclusiv filmului de animatie. 

Incepand de astazi, 29 septembrie, pana pe 8 octombrie ai ocazia sa vizionezi o selectie de animatii, in cadrul Anim’est 2017. Nu orice fel de animatii, insa, ci animatii care au fost premiate la festivaluri cu renume. Animatii produse de studiouri consacrate, animatii iesite de pe bancile unora dintre cele mai prestigioase scoli de animatie s.a.m.d. Festivalul vine si cu o selectie de filme dedicate in mod exclusiv celor mici. Locatiile festivalului sunt Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Eforie si Expirat Club- Halele Carol. 


In 2017, la Anim’este te asteapta o tema speciala

Editia cu numarul 12 ne aduce si o surpriza. Anul acesta, la Anim’est ne bucuram de The Comics Edition, o categorie de festival menita sa celebreze benzile desenate.

Poate tocmai de aceea, invitatul special al festivalului este nimeni altul decat canadianul Dave Cooper. Pentru cine nu stie, Dave Cooper este unul dintre cei mai indragiti si apreciati creatori de benzi desenate. De altfel, tot el e este si cel care semneaza vizualul celei de-a 12-a editii Anim’est.

Dave Cooper si-a inceput cariera in anii ’90. La inceput a fost un ilustrator de benzi desenate underground, lucrand pentru Fantagraphics. Fantagraphics este una dintre cele mai avangardiste si respectate edituri independente americare.

Apoi, odata ce cariera lui a luat amploare, Dave Cooper a devenit unul dintre principalii desenatori ai sitcomului american Futurama. Un sitcom premiat cu Emmy. 

De asemenea, Dave Cooper a fost si co-creatorul serialului animat “Pig Goats Banana Cricket”, care este difuzat de Nickelodeon. Episoade din acest cartoonn sunt prezentate si in cadrul unui maraton de 300 de minute, in ziua de vinei 6 octombrie a festivalului, incepand cu ora 23:59, la Cinema Elvira Popescu.

Anim’est revine si cu cea mai indragita noapte din agenda

Una dintre cele mai indragite seri de festival este Animusic Night. Anul acesta, Animusic Night are loc joi, 5 octombrie, de la ora 20.00, la Expirat- Halele Carol. In cadrul acestei seri sunt prezentate publicului cel mai recent lansate videoclipuri animate. Anul acesta, in seara de Animusic Night va avea loc si un concert sustinut de baietii de la Coma- una dintre cele mai indragite trupe de rock alternativ de la noi.

Ce altceva te mai asteapta la Anim’est 2017

Ca in fiecare an, Anim’est, pe langa sectiunile si noptile tematice amintite, mai are in program:

sectiunea competitionala cu sub-categoriile scurtmetraje, lungmetraje, filme studentesti, filme romanesti si videoclip.

Anul acesta, tara invitata este Finlanda cu studioul Illumination Mac Guff. Illumination Mac Guff este companie de efecte vizuale si animatie cu sediul in Paris.

Dincolo de toate astea, se mai adauga o serie de proiectii speciale. Dintre acestea amintim: scurtmetraje animate premiate cu Palme d’Or, inclusiv „Scurta istorie” al lui Ion Popescu Gopo (care anul acesta implineste 60 de ani la de la primirea premiului numit); scurtmetraje de animatie nominalizate la Oscar in 2017; scurtmetraje realizate de finlandeza Katariina Lillqvist – membra a Juriului secţiunilor scurtmetraj international si film studentesc si alte cateva filme.

Si gala?

Daca pana acum, in gala de inchidere Anim’est ne propunea cate un film, anul acesta ne va surprinde cu o reprezentatie de teatru. Ceea ce face speciala aceasta piesa de teatru este faptul ca include vizualuri animate realizate  in cadrul workshopului de animatie Harun si marea de povesti.

Suna interesant nu-i asa? Desigur, programul Anim’est 2017 este mult mai bogat. Tocmai de aceea, te invit sa consulti site-ul  acestui Festivalul Internaţional de Film de animatie, pentru a fi la curent cu toate informatiile.

Asadar, incepand de astazi, urmeaza sa avem o saptamana animata, plina de culoare si seri fantastice. Sa ne bucuram de ea!

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here