Ginsengul, sub denumirea stiintifica de Panax Ginseng este o planta cu origine chineza. Acesta este cultivat cu preponderenta si pe scara larga in Asia – nu numai in China, ci si in Coreea, Japonia, ba chiar si in Rusia!

De mai bine de 2000 de ani, radacinile de ginseng se bucura de o popularitate incredibila. Acestea sunt considerate un panaceu, ceea ce s-a reflectat pana si in denumirea din latina a plantei. Panax inseamna medicament universal.

In popor se spune ca radacinile de ginseng sunt tratamentul ideal contra bolilor oricarui organ din corpul omenesc. Asta e foarte posibil sa fie o poveste care a derivat din faptul ca radacinile ginsengului au o forma foarte asemanatoare cu cea a corpului uman.

De-a lungul ultimelor decenii, notorietatea ginsengului a atins cote noi, ajungand sa fie cunoscut aproape in toata lumea occidentala. Desigur, ginsengul nu se gaseste numai in specie asiatica. Sunt cunoscute si alte specii inrudite, dintre care cele mai populare sunt ginsengul american (Panax quinquefolius) si ginsengul japonez ( Panax japonicus). Mai intalnim si ginsengul siberian (Eleutherococcus senticosus). Acesta, insa, nu face parte din genul panax, pentru ca nu prezinta substantele active, atat de specifice acestuia.

Pentru a ajunge la varsta maturitatii, radacinile de ginseng necesita aproximativ 5 ani. Poate tocmai de aceea, pretul oricarui produs derivat din ginseng este usor piperat. De asemenea, trebuie sa stii ca radacinile acestuia se deterioreaza foarte repede. De aceea, este necesara aplicarea unor proceduri de stabilizare. Ca de exemplu, se poate tratata cu un curent de vapori de apa.

Sa aflam mai multe despre compozitia ginsengului

Radacinile de ginseng se bucura de o mare popularitate datorita substantelor active, pe care le prezinta. Cele mai importante substante active din ginseng sunt ginsenozidele. Intr-o radacina de ginseng acestea se gasesc intr-un numar mai mare de 25 si fac parte din grupa saponozidelor triterpenice.

Acest continut de ginsenozide poate varia foarte mult. Aceasta diferenta este specifica fiecarui preparat. In genere, produsele din comert, au o compozitie standardizata, care vine cu o concentratie de ginsenozide cuprinsa intre 4 si 7%. Pe langa ginsenozide, ginsengul se recomanda si prin glicozide, beta-sitosterol, vitamine din grupul B, mucilagii, rezine s.a.m.d.

Modul de actiune al ginsengului

In cele ce urmeaza, iti prezint cateva moduri in care ginsengul se dovedeste a fi benefic pentru organismul si sanatatea noastra.

Te tine departe de gripa A

De-a lungul timpului s-au efectuat teste care au demonstrat ca utilizarea ginsengului rosu, in regim zilnic si pe termen indelungat, iti poate consolida sistemul imunitar. Astfel se previn efectele gripei A.

Gripa A, pentru cei care nu cunosc termenul, este o boala de tip respirator, care poate fi letala. Aceasta ataca cu noi tulpini milioane de oameni, in fiecare an. S-a demonstrat ca ginsengul rosu reuseste sa imbunatateasca starea de supravietuire a celulelor pulmonare epiteliale infectate cu gripa. Astfel, acesta reuseste sa reduca si inflamarea cauzata de infectie.

Inverseaza cursul deteriorarii pulmonare de la astm

In jurnaul Allergy and Asthma Proceedings / Protocoalele pentru Alergii si Astm este notat un studiu, conform caruia soriceii care au primit ginseng in dieta, au prezentat o reducere a simptomelor de astm si deteriorare pulmonara cronica. Asta nu poate decat sa ne arate faptul ca, in curand, ginsengul poate deveni un tratament eficient contra astmului, cu care se confrunta multi dintre noi.

Ai probleme cu respiratia urat mirositoare? Ia ginseng!

In 2009, in jurnalul Digestion / Digestia, aparea un studiu care sustinea ca ginsengul rosu este foarte benefic in tratarea si prevenirea uni respiratii urat mirositoare. Respiratia urat mirositoare este cauzata de o bacterie numita Helicobacter pylori, iar un tratament cu ginseng de 10 saptamani reuseste sa o anihileze intru-totul!

Ginsengul iti e alaturi si in lupta impotriva obezitatii

Aducem in vorba un alt studiu, de data asta gasit in cercetarile publicate in Phytotherapy Research/Cercetarea fitoterapeutica. Acest studiu demonstreaza ca exista un constituent al ginsengului rosu, numit si ginsenozida Rg3. Acesta ajuta la inhibarea celulelor, ducand in felul asta la stoparea fenomenului de stocare a grasimii.

Un studiu de acest gen efectuat pe soriceii de laborator a demonstrat ca grupul celor carora li s-a administrat ginseng salbatic, au prezentat o pierdere in greutate considerabila.

Te scapa de oboseala

Ginsengul este cel la care trebuie sa apelezi atunci cand te simti coplesit de oboseala. Acesta este un amplificator 100% natural al energiei. De aceea, ginsengul este administrat pacientilor cu cancer si cu scleroza multilpla, pentru a lupta impotriva oboselii.

S-a demonstrat ca o doza zilnica de ginseng Wisconsin, adica 1000 mg, poate contribui la imbunatatirea vietii pancientilor, care se confrunta cu cancerul.

Efecte secundare ale ginsengului

Ca intotdeauna, pentru a te tine departe de orice fel de efect secundar, recomandat este ca ginsengul sa fie consumat cu moderatie!

Inainte sa introduci suplimente cu ginseng in dieta ta, trebuie sa stii ca sunt cateva aspecte de care trebuie intotdeauna sa tii cont.

De exemplu, consumul de ginseng determina un ritm cardiac sporit, dureri de cap / ameteala si greata. De aceea, ginsengul NU se recomanda celor care sufera de boli de inima, sunt sub medicatie cardiovasculara sau impotriva coagularii sangelui.

Ca o concluzie referitoare la aceasta planta minune

Ginsengul este cu o planta cu proprietatiuimitoar, care se ridica la inaltimea supranumirii primite de atotvindecator!
Ginsengul a fost utilizat in scopuri medicinale de cel putin 5000 de ani. Ceea ce gasesc surprinzator este faptul ca inca se mai gasesc o gramda de utilizari.

Asadar, data viitoare, cand te confrunti cu orice, de la oboseala la pierderea parului, arunca o privire asupra acestui atotvindecator natural! Sau mai bine – da fuga la supermarket si fa-ti proviziile cu ginseng.

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

— Ai mereu grija de sanatatea ta! —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here