Bun venit in Germania/ Willkommen bei den Hartmanns este unul dintre filmele nemtesti cu cele mai mari incansari in anul 2016. Daca publicul german a fost impresionat de aceasta pelicula, criticii la nivel mondial au avut pareri impartite, dar in medie negative. 

Te-am facut curios? Atunci, haide sa aflam mai multe despre filmul Bun venit in Germania / Willkommen bei den Hartmanns.


Germania ureaza “Bun venit!” imigrantilor?

Familia Hartmann este genul acela de familie moderna, cu radacini nemtesti. Acum 20 de ani, Hartmanni ar fi fost categorisiti drept acea familie disfunctionala. Astazi, insa, spunem doar ca sunt o familie europeana, obisnuita.

Mama, Angelika ( Senta Berger) este o fosta profesoara, iesita la pensie si plictisita, care tanjeste dupa ceva mai multa afectiune si atentie din partea sotului ei, un doctor “foarte ocupat”, care se confrunta cu ceea ce se cheama criza varstei mijlocii. Copiii acestora doi, sunt oameni maturi, la randul lor, care au parasit cuibul parintesc si se confrunta cu propriile probleme.

Pentru ca isi doreste sa faca ceva semnificativ, Agelika hotaraste sa primeasca in casa lor un refugiat. Familia Hartmanns il alege pe Diallo, din Nigeria. Acesta mai are de asteptat doar patru saptamani, pana primeste raspuns in ceea ce priveste cererea sa de azil. Asta face ca Diallo sa aiba nevoie de un loc unde sa stea pana la asteptarea hotararii. Si, in aparenta, pare ca-si gaseste acest loc in sanul familiei Hartmann. Singura problema ar fi ca… casa familiei Hartmann numai un loc linistit nu este.

Dinamica evenimentelor care au loc odata cu venirea lui Diallo in familia Hartmann este naucitoare si inedita. Mai multe interventii ale politiei se vor inregistra la casa Hartmannilor, o zebra isi va face loc in gradina lor, stripperite se vor afla pe proprietatea scolii s.a.m.d. Toate aceste evenimente care par rupte din filmele cu nebuni haiosi si venirea lui Diallo ii face pe Hartmanni sa-si regaseasca drumul spre sanul familiei si sa fie tot mai apropiati.

De ce criticii nu par sa fie impresionati

Bun venit in Germania/ Willkommen bei den Hartmanns este, la baza, o comedie care are ca punct de plecarea situatia imigrantilor si  experientele acestora pe taram european. Ceea ce nu a fost prea bine tolerat de criticii internationali. Pana la urma, subiectul imigrarii este unul destul de serios si de delicat. De aceea, foarte multi spectatorii straini Germaniei, nu s-au amuzat si nici prea blanzi nu au fost cu filmul.

The Newyorker spune despre Bun venit in Germania ca este:

“The Awkward Attempt to Find Comedy in the Refugee Crisis”

Fiecare personaj din Willkommen bei den Hartmanns personifica atitudini diverse ale nemtilor vis-a-vis de situatia imigrantilor. Inca de la inceputul filmului, vedem cum Domnul Hartmann si fiul sau ridiculizeaza ideea primirii unui imigrant, in vreme ce fiica ii contrazice vehement. Deznodamantul este evident- hotarasc sa primeasca un imigrant in casa lor.

O alta scena care creioneaza foarte bine atitudinea Domnului Hartmann in ceea ce priveste subiectul, se evidentiaza in ziua primirii lui Diallo. Acestia sunt la centru de imigrari, iar Domnul Hartmann il intreaba pe directorul institutiei daca poate, pur si simplu, sa-si aleaga imigrantul. Raspunsul directorului, subliniaza foarte puternic tristul adevar din spatele acestei scene, care, de fapt, se vrea de trecere. Acesta ii raspunde Domnului Hartmann simplu si la obiect: ” This is not an animal shelter, Mr. Hartmann/ Acesta nu este un adapost de animale, Domnule Hartmann”.

Aceste mici observatii asupra atitudinii pe care o au nemtii asupra realitatii imigrantilor transcend dincolo de membrii familiei Hartmann. De exemplu, un vecin in etate al protagonistilor nostri, ajunge sa cheme politia din cauza ca Diallo este imigrant. Un alt personaj plin de indignare este un sofer de taxi, adept al miscarii de dreapta, care ajunge sa sustina un protest xenofobic in gradina din fata casei familiei Hartmann.

Din cauza asta, Bun venit in Germania/ Willkommen bei den Hartmanns este o comedie greu de digerat din multe puncte de vedere. Este adevarat, ne ilustreaza si atitudini pozitive vis-a-vis de subiectul imigrarii. Insa de prea putine ori. Iar daca e sa trag o linie finala, Bun venit in Germania/ Willkommen bei den Hartmanns se vrea un film care trateaza subiectul imigrarii, insa, intr-un mod subtil, dar nu greu de identificat, vorbeste mai repede despre reactia nemtilor in fata acestei situatii internationale.  Ceea ce, inca o data, a creat controverse. Indignarea porneste din cauza ignorantei de care da dovada aceasta pelicula vis-a-vis  de reala probleme a imigrantilor.

Merita de vazut ori ba?

Il recomand daca chiar nu ai alt film de lista sau vrei pur si simplu sa-ti pierzi timpul, uitandu-te la un film si atat. Nu gasesc ca este un film care exceleaza la vreun nivel- regizoral, actoricesc, la nivel de scenariu sau influenta.

Eu l-am vazut la Happy Cinema si pot spune ca nu am fost dezamagit chiar daca filmul a fost in germana. Mesajul transmis este unul cu puternic impact emotional care te face sa intelegi lucrurile din alt punct de vedere dar nu vreau sa spun prea multe ci te las pe tine sa-l vezi.

Nota filmului pe IMDB este 6.3 / 10. Personal, ii notez cu 5.5 / 10.

Daca ai vazut filmul, te invit sa-l discutam in sectiunea de comentarii. Daca nu, te las cu trailer-ul si astept sa-mi spui daca intentionezi sa-l vizionezi.

Vizionare placuta!

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here