Patrunjelul este o planta extrem de ieftina si folosita inca din vremea Greciei Antice. Astazi, patrunjelul este des folosit pentru aromatizarea si decorarea mancarurilor diverse. Ce nu stie multa lume este faptul ca patrunjelul este o planta care ascunde nenumarate beneficii pentru trup si organism. Asadar, patrunjelul se claseaza si el printre plantele cu utilitate medicinala.

Patrunjelul – atunci si acum

Inainte vreme, patrunjelul era folosit fie pentru decorarea si aromatizarea mancarurilor, fie pentru incoronarea celor care ieseau invingatori in intrecerile sportive. De asemenea, patrunjelul reprezentat si un tratament des folosit pentru tratarea muscaturilor de sarpe sau scorpion.



Locul de provenienta al patrunjelului il constituie malurile Marii Mediteraneene. La noi in tara, patrunjelul a patruns cu cel putin 2000 de ani in urma.

Astazi, patrunjelul se bucura sa fie unul dintre cele mai folosite zarzavaturi in bucataria traditionala romaneasca. Pana nu demult, insa, era si un remediu apreciat in medicina populara. De exemplu, patrunjelul era folosit pentru oblojirea ranilor, cu scopul de a nu se infecta. Tot cu el erau frecate si gingiile slabite si erau folosite fierturi impotriva bolilor de ficat sau de intestin.

In continuare, astazi, patrunjelul folosit sub diverse forme poate fi un remediu benefic si eficient contra unor afectiuni. Daca te intereseaza sa descoperi mai multe despre efectele benefice ale patrunjelului asupra sanatatii noastre, continua sa citesti acest articol. Iti voi prezenta si modalitatile de preparare ale acestor leacuri uimitoare.

Modul de preparare si de administrare al frunzelor de patrunjel

In cele ce urmeaza te vei convinge de faptul ca patrunjelul este un zarzavat plin de vitamine si minerale, care prezinta efecte terapeutice foate intense. Tine minte, insa, faptul ca un consum sporadic de patrunjel, ca zarzavat, nu iti va oferi niciodata rezultatele terapeutice, pe care ti le doresti. Asta din cauza ca dozele de patrunjele consumate in mod normal sunt mai mult decat insuficiente si, mai mult decat atat, daca patrunjelul este preparat termic, atunci iti pierde multe dintre substantele active.

De aceea, este necesar ca patrunjelul sa fie preparat prin metode speciale, pentru a oferi beneficiile medicinale dorite. Sa aflam cum!

Sucul de patrunjel

Daca doresti sa obtii suc de patrunjel, atunci trebuie sa mixezi o mana de frunze proaspete cu patru linguri de apa si sa lasi compozitia obtinuta la macerat pentru 30 de minute. Dupa ce trec cele 30 de minute, compozitia se filtreaza. Astfel, vei obtine suc de patrunjel, care se recomanda sa fie consumat imediat! Sucul de patrunjel nu trebuie pastrat la frigider mai mult de 4 ore!

De asemenea, daca apelezi la sucul de patrunjel, trebuie sa tii minte un lucru- acesta este foarte concentrat. De aceea, nu se consuma niciodata pur si simplu, ci diluat cu suc de radacina de morcov. In mod normal se administreaza de trei ori pe zi cate 4-6 linguri de suc de frunze de patrunjel, diluate cu aproximativ un sfert de pahar de suc de morcov.

Vinul de patrunjel

Vinul de patrunjel este un bun remediu pentru problemele digestive si de apetit. De asemenea, este si un bun adjuvant contra insuficientei cardiace si al bolilor de inima.
Sa-ti spun cum il prepari. Pentru vinul de patrunjel ai nevoie de 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze, un litru de vin si 2 linguri de otet. Iei tulpinile si le maruntesti, dupa care le pui in vin, impreuna cu cele 2 linguri de otet. Perioada de macerare este de 7 zile. Dupa cele 7 zile se adauga 300 grame de miere de albine si se agita bine de tot pana ce aceasta se topeste. Ulterior, se strecoara vinul si se pune in sticle. Poti consuma acest vin de patrunjel inainte de fiecare masa, in raport de cate un paharel.

Salata de patrunjel

Inspirata din bucataria araba, salata de patrunjel este, de fapt, foarte sanatoasa. In bucataria araba, patrunjelul verde, taiat marunt si amestecat bine de tot cu suc de lamaie, putina ceara si felii mici de rosii se cheama tabbuli si este o salata foarte delicioasa. Mai mult decat atat, este si folosita pentru amplificarea puterii de digestie, evitandu-se astfel problemele de deranj gastro-intestinal.

Cea mai simpla reteta de tabbuli este urmatoarea: se maruntesc 2-4 legaturi de patrunjel proaspat, peste care se toarna putin ulei de masline si sucul dintr-un sfert de lamaie. Poti adauga si un catel de usturoi, seminte de dovleac sau de susan maruntite bine de tot. Consuma aceasta salata timp de 14 – 60 de zile, iar sistemul tau imunitar se va tonifica.

Tratamente interne pe baza de patrunjel

Acum, iti prezint cateva dintre tratamentele interne, care au la baza remedii ce includ patrunjelul.

1. Te protejeaza impotriva efectelor nocive ale fumatului

Fumatul, stim cu totii, este un viciu tot mai des intalnit, chiar si in randul tinerilor. Din pacate, este si un viciu letal, daca se abuzeaza de el. Daca esti fumator, atunci cu siguranta vrei sa citesti mai departe.
Pentru a te proteja impotriva actiunii nocive a gudroanelor din fumul de tigara, iti recomand o cura cu suc de patrunjel. Timp de 4 saptamani se beau cate 50 ml pe zi. Astfel, te tii departe de bronsita cronica si iti reduci sansele de cancer pulmonar.

2. Un tratament usor impotriva dismenoreei

Dismenorea se caracterizeaza printr-un ciclu menstrual neregulat si dureros. O problema care afecteaza tot mai multe femei.
Patrunfelul prezinta apiol, care este o substanta gasita in frunzele proaspete. Acesta este responsabil pentru stimularea producerii de hormoni feminini, ajutand, astfel, la o buna functionare a ovarelor. Astfel, apiolul ajuta si la reglarea ciclului menstrual.
Mai mult decat atat, in frunzele de patrunjel se gasesc si proprietati antispastice. Datorita acestui fapt, o femeie care consuma patrunjel proaspat isi diminueaza crampele si durerile menstruale.

3. Un tratament benefic in cazul bolilor canceroase

Salatele care contin mult patrunjel si sucul obtinut din frunzele acestuia sunt foarte bune adjuvante in tratamentul bolilor canceroase. Mai mult, patrunjelul consumat proaspat reuseste sa combata multe dintre reactiile de tip advers, provocate de citostatice si radioterapie.

Asadar, vara asta se consuma mult patrunjel verde! Pentru o vara plina de sanatate si energie, eu voi tine cont de asta. Tu?

Daca ti-a placut articolul da-mi un 😛 

— Traieste Sanatos! —

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here