Mierea de Manuka m-a convins prin numeroasele beneficii pe care le aduce sanatatii noastre. Posibil ca multi dintre voi sa nu fi auzit pana acum de aceasta miere de Manuka. Acesta a fost si cazul meu, pana sa ma documentez putin. Si pentru ca mi-a parut ceva interesant, drept pentru care, am ales sa impartasesc si cu voi ceea ce am descoperit.

Sa incepem, asadar! Sa descoperim impreuna uimitoarea miere din floare de Manuka.

 

Ce este mierea de Manuka? 

Mierea de Manuka este o miere de tip monoflora si este unica in lumea toata. Acest tip de miere se prepara din floarea arborelui de Manuka. Acest arbore creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeelande.

 

Mierea de Manuka in modernitate

In modernitate, abia in anul 1982, Dr. Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul  Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a descoperit ca mierea de Manuka are proprietati foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si  antifungice. 

Dr. Peter Molan  este cel care si-a consacrat intreaga cariera cercetarii proprietatilor mierii de Manuka si a modalitatilor in care aceasta poate fi folosita pentru ameliorarea problemelor de sanatate. El este acela care a descoperit faptul ca proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka variaza foarte mult in functie de compozitia chimica a mierii in sine.

Astazi in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata in una dintre urmatoarele categorii :

 

1.Miere de Manuka de consum– fara activitate antibacteriana semnificativa. Cea mai mare parte din mierea de Manuka se incadreaza in aceasta categorie.

 

2. Miere de Manuka ACTIVAcu activitate antibacteriana peroxidica ( datorata activitatii enzimei glucozoxidaza din miere care produce agentul  antibacterian peroxid de hydrogen). Orice miere are un nivel redus de activitate peroxidica, insa in urma analizelor de laborator s-a observant ca mierea de Manuka poate ajunge la nivele de activitate foarte ridicata, pana la 30+, nivel neintalnit in alte tipuri de miere. Mierea de Manuka ACTIVA este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la ACTIVA 20+

 

3. Miere de Manuka UMF – cu activitate antibacteriana non- peroxidica ( datorata  enzimei metilglioxal (MGO), unor acizi aromatici, fenoli si flavonoizi , precum si o serie de alti compusi necunoscuti inca cu proprietati chimice antibacteriene). Dr Peter Molan a introdus factorul UMF (Unique Manuka Factor) si a definit standardul pentru analizele de laborator necesare in certificarea mierii de Manuka tip UMF. Ea este astazi comercializata numai de producatori cu licenta  si atestata numai in laboratoare acreditate de Unique Manuka Factor Honey Association . Acest tip de miere este produs de catre albine in cantitati foarte mici ( si este mierea cea mai scumpa din lume) . Inca nu s- au descoperit factorii/conditiile care favorizeaza producerea acestui tip de miere de catre albine. (sursa manuka.ro)

 

Uimitoarele beneficii ale mierii Manuka

 

  1. Mierea Manuka ajuta vindecarea in caz de taieturi si arsuri

Studiile au concluzionat faptul ca unul dintre principalele beneficii ale mierii de Manuka se manifesta in cazul oamenilor care au suferit interventii chirurgicale. Mierea originara din Noua Zeelanda are proprietati antibacteriene si lupta chiar impotriva bacteriilor rezistente.

 

  1. Mierea de Manuka ajuta si la ameliorarea simptomele racelii

Acum, ca tot a venit iarna in adevaratul sens al cuvantului, tot mai multe persoane se confrunta cu problema racelii.

Probabil ca multi stiu de la parinti sau bunicii ca atunci cand te bate la cap raceala, o cana de ceai cald cu miere face adevarate minuni. Aparent, mierea de Manuka este cea mai puternica miere dintre toate in acest caz. Asadar, dincolo de beneficiile pe care le aduce corpului nostru, mierea de Manuka  este si antibacteriana, antimicrobiana si chiar si antivirala.

 

  1. Ai probleme cu sinusurile?

Atunci, iti recomand mierea Manuka. Conform studiilor citate de Mind Body Green, s-a concluzionat ca aceia care au probleme cronice la nivelul sinusurilor se pot bucura de binefacerile aduse de aceasta miere minune.

S-a efectuat un studiu de comparatie intre un esantion de oamenii care au recurs la tratamentul clasic de apa salina cu tratament antibacterian si un esantion de oameni care au utilizat doar apa cu Miere de Manuka. Concluzia? Ambele esantioane au raspuns la fel de bine ambelor tipuri de tratament.

  1. Alege mierea Manuka pentru o digestie sanatoasa

In aceasta miere vei gasii si enzime care te protejeaza impotriva ulcerului si amelioreaza problemele digestive. Mai mult decat atat, mierea de Manuka prezinta si oliozaharide, ceea ce o face sa aiba si puternice proprietati prebiotice.

 

  1. Mierea din floare de Manuka te convinge printr-un indice glicemic mai mic decat al altor indulcitori naturali

Ca orice miere, si mierea din floare de Manuka contine zahar. Insa, daca ii verifici indicele glicemic vei descoperi ca este muuult mai mic decat la orice alt indulcitor natural. C sa-ti faci o idee, mierea de Manuka are un indice glicemic de 54-59 in vreme ce zaharul alb are indicele 68.

 

  1. Hidrateaza tenul

Pentru ca are proprietati antibacteriene si antiinflamatoare, mierea de Manuka se poate utiliza si pe piele sub forma de masca cosmetica naturala. Astfel, datorita efectului calmant al acestei mieri vei scapa de roseata, pielea ce se cojeste, acneea, eczemele. Mai mult decat atat, polifenolii din mierea din floare de Manuka ajuta la repararea barierei naturale a pielii, hidratand tenul.

 

Ce parere ai despre acest tip de miere? Te-am convins s-o utilizezi sau nu? Astept parerile voastre in sectiunea de comentarii sau pe Facebook. 

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here