Tuturor ne place painea, trebuie sa recunoastem! Suntem romani si painea este nelipsita de pe masa. Aprope, indiferent de ceea ce mancam, painea este prezenta. Atunci cand tinem dieta, insa, painea nu este tocmai binevenita in regimul alimentar.

Motivul pentru care painea alba, chiar daca delicioasa, nu este benefica sanatatii noastre este faptul ca duce la cresterea glicemiei si la un consum calorit crescut. De asemenea, painea alba poate cauza si tulburari digestive.  Tine minte ca painea fabricata din faina alba, rafinata, prin procesul de productie duce lipsa de fibre si nutrienti.

Asa ca, astazi am decis sa descoperim impreuna care sunt cateva dintre alternativele sanatoase pentru paine.  Aceste propuneri alternative vin din partea specialistilor de la Health Line.

Cei mai sanatosi inlocuitori ai painei albe

  1. Painea proteica, o alternativa mult mai sanatoasa

Painea proteica mai este cunoscuta si drept painea oopsie. Este vorba despre o paine cu un aport de carbohidrati mult mai scazut. La prepararea acestei paini se folosesc doar trei ingrediente: oua, branza si sare.  Este o “paine” perfecta pentru sandvisuri, bugeri si toppinguri de salate.

Cum se prepara:

Pentru prepararea painei proteice, in prima faza, se separa albusurile de galbenusuri de la 3 oua. Albsurile se bat spuma si se amesteca galbenusurile cu crema de branza (1 ceasca). Apoi, se adauga o lingurita de psyllium, pentru fibre si totul se pune la copt pentru 25 de minute. Seteaza cuptorul la o temperatura de 150 grade.

  1. Painea Ezekiel- o alternativa care se bucura de o mare apreciere

Painea Ezekiel este o a doua alternativa foarte sanatoasa. La prepararea ei se folosesc germeni de grane si legume. De asemenea, poate contine faina integrala, mei, oraz, spelt, soia si linte.

Acest tip de paine ajuta foarte mult procesul digestiv.

Ingrediente necesare:

  • 2 ½ cesti de grau incoltit
  • 1 ½ ceasca de boabe spelt incoltite
  • ½ ceasca de orz incoltit
  • ½ ceasca de mei
  • ¼ lingura de linte verde
  • 2 lingurite de fasole boabe
  • 2 lingurite de fasole uscata kidney
  • 2 lingurite de fasole pinto
  • 4 cesti de apa calduta
  • 1 ceasca de miere
  • ½ ceasca de ulei de masline
  • 2 lingurite de drojdie uscata activa
  • 2 lingurite de sare

Cum se prepara:

Se amesteca toate granele si boabele la un loc. Odata amestecate se dau prin blender, pana se obtine o compozitie asemanatoare fainei. Se ia un bol si se amesteca apa, cu miere, ulei si drojdie. Acest amestec se lasa timp de 3-5 minute. Abia apoi se adauga faina obtinuta si sarea. Se amesteca totul foarte bine si se fac chifle. Aceste chifle trebuiesc coapte timp de 50 de minute, la o temperatura de 180 grade.

  1. O alta alternativa sanatoasa- cartofii dulci si legumele

O alta alternativa sunt si cartofii dulci gatiti in felii. Aceasta este o optiune mult mai sanatoasa, cu un aport caloric mult mai mic.

De asemenea, alternative pentru paine mai sunt si alte legume ca: , precum vinetele, ardeii grasi, castravetii, ciupercile. Pe langa ca sunt gustoase, intotdeauna proaspete si 100% sanatoase, legumele merg de minune mancate cu branzeturi sau, de ce nu, cu alte legume.

  1. Iti place blatul de pizza? Inlocuieste-l cu un blat de conopida

Stiu ca sunteti multi pentru care crusta de la blatul de pizza este un deliciu. Insa, trebuie sa va amintesc ca blatul de pizza este plin de calorii si, nici nu este foarte sanatos. De aceea, va recomand o alternativa mult mai sanatoasa- blatul de conopida, cu branza. Sa-ti spun ce trebuie sa faci.

Cum se prepara:

In prima etapa, conopida se fierbe, dupa care se piseaza foarte bine. Apoi, se amesteca cu ou si cu branza. Poti adauga orice condimente iti plac. Compozitia obtinuta se intinde asemeni blatului intr-o tava de pizza. De aici, pregatirea pizzei este cea clasica.

Crede-ma, rezultatul este unul delicios, plin de nutrienti, dar cu foarte putini carbohidrati.

  1. Painea cu maia fermentata- o varianta buna pentru flora bacteriana intestinala

Painea cu maia este foarte apreciata, pentru ca ajuta la o digestie buna si facilitateaza refacerea florei intestinale. Astfel, acest tip de paine este un foarte bun leac pentru constipatie.

Pentru prepararea painei cu maia fermentata ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 2 cesti de maia de aluat acrisor
  • 1 lingurita de unt
  • ½ ceasca de lapte vegetal
  • 1 lingurita de sare
  • 3 cesti de faina

Cum se prepara:

Amesteca maiaua cu apa calduta si cu faina. Dupa amestec se lasa compozitia la crescut pentru 8 – 12 ore. Tine cont ca, cu cat sta mai mult la crescut, cu atat gustul usor acrisor va fi mai pregnant.

Dupa, pune untul topit, laptele si sarea. Apoi, adauga faina putin cate putin pentru a obtine un aluat ferm. In final, separa compozitia in chifle sau painici si lasa-le la crescut pentru inca 3 – 5 ore.

Dupa ce au crescut, pune-le intr-un cuptor incins la 200 de grade, pentru 30 – 40 minute. Pentru luciu, poti, desigur, sa le unghi cu unt topit.

Acestea sunt 5 alternative sanatoase pentru paine. Ce parere ai? Mai cunosti si altele? Astept comentariile voastre aici sau pe Facebook. O saptamana cu zambete va doresc!

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here