Atunci cand calatorim avem de-a face cu situatii care mai de care mai deosebite, iar uneori chiar imprevizibile. La categoria evenimente imprevizibile intra si pierderea bagajului de calatorie. Daca nu ti s-a intamplat niciodata, cu siguranta te intrebi acum Cum e posibil asa ceva? Ei bine, este! Mi s-a intamplat si mie, li s-a intamplat si multor altora inaintea mea.  Haide sa-ti spun povestea mea si sa-ti dezvalui ce trebuie sa faci in cazul in care ti se intampla si tie.

Cum mi-am pierdut bagajul

Daca ai calatorit cu avionul, cu siguranta cunosti toate procedurile de imbarcare. Orice bagaj, in afara celui de mana este plasat in cala avionului, fiind preluat de echipa companiei aeriene. Din acel moment incep emotiile. Acelasi lucru s-a intamplat si cu mine. Stiind experientele altora, de fiecare data cand plec de acasa cu mai mult de un bagaj de mana, stau cu sufletul la gura pana ies din aeroportul destinatiei, cu bagajul in mana.De data aceasta, n-a fost deloc o data norocoasa pentru mine. La sosirea in tara, in aeroport, pe banda de bagaje, ia valiza mea de unde nu-i. Aparent, un alt calator confundase bagajul meu cu al lui, iar la ridicare a luat valiza gresita.

Daca vrei sa afli cum se rezolva astfel de probleme, ramai alaturi de mine, pentru a afla care este intreg traseul care te duce la recuperarea bagajului personal.

Ce pasi trebuie sa urmezi cand iti pierzi bagajul in aeroport

  1. Primul lucru, mergi la biroul de bagaje pierdute!

Imediat ce observi ca iti lipseste bagajul, trebuie sa mergi la biroul de bagaje pierdute. Aici, povestesti personalului ceea ce s-a intamplat. Cel mai probabil, te vor trimite acasa, cu promisiuni desarte. Nu te lasa convins/a cu una cu doua! Daca au scapat de tine, slabe sanse sa-ti mai recuperezi bagajul.

Asadar, eu nu am cedat! Erau bunurile mele si le doream inapoi. Vazand ca insist, domnii de la Lost & Found mi-au sugerat sa fac reclamatie la politia aeroportuara. Si uite asa, ajungem si la cel de-l doilea pas al calatoriei in cautarea bagajului pierdut.

2. Contactezi politia aeroportuara

Aceasta politie se gaseste chiar acolo unde sosec bagajele in aeroport. La acestia depui plangerea privind pierderea bagajului pe domeniul aeroportului. Personal, nici aici nu am obtinut un raspund linistitor. Daca va fi si cazul tau, in continuare trebuie sa faci ceva in privinta companiei aeriene.

3. Ultima oprire, departamentul companiei aeriene cu care ai calatorit

Daca ai parcurs deja pasii de mai sus, asteapta-te ca odata ajuns la birourile companiei aeriene, aceasta sa fie deja instiintata de sitatuatie. Asa s-a intamplat in cazul meu!

Acum cred ca este momentul potrivit sa-ti spun ca politica de recuperare a bagajelor pierdute difera de la o companie aeriana la alta. O regula este general valabila, insa: reclama pierderea bagajelor in termen de 21 de zile de la aterizare, iar distrugerea lor in termen de 7 zile( conform Convenţiei de la Montreal din 1999). Unele companii aeriene, insa, nu isi asuma responsabilitatea, daca nu ai fost atent sa faci reclamatia imediat dupa aterizare. De asemenea, unele companii nu-si asuma nici plata taxelor necesare pentru recuperarea bagajelor, daca acestea nu au fost pierdute de compania in sine, ci doar au fost confundate si ridicate gresit.

In cazul meu, situatia s-a rezolvat destul de rapid. Compania aeriana a descoperit care pasager facuse confuzia. Acesta a fost contactat si bagajele au fost recuperate de fiecare parte.

Desigur, cazul meu este un caz fericit. Exista si cazuri in care bagajele nu mai sunt recuperate sau sunt pierdute de compania aeriana. In acest caz, misiunea de recuperare sta putin diferit, dar despre asta vom vorbi cu alta ocazie.

Masuri de siguranta in privinta bagajului de cala

Pentru ca am fost patit, m-am decis sa-mi fac o lista de “reguli de siguranta” in ceea ce priveste bagajul de cala. Ti le impartasesc si tie, nu se stie cand iti vor fi cu adevarat utile. Sa incepem, asadar!

  1. Intotdeauna pastreaza bonul cu numarul bagajului tau de cala. Avandu-l la indemana iti va fi mult mai usor sa-ti recunosti bagajul, in cazul in care pe banda vor fi doua bagaje identice.
  2. Daca ai numai bagaj de mana, fa tot posibilul sa nu urci in ultimul avion!
  3. Niciodata sa nu-ti pui lucruri importante in bagajul de mana! Lucrurile de valoare, pune-le in bagajul de umar.
  4. In cazul in care ti se ofera preluarea bagajului la cala, refuza oferta, chiar si cand vine gratuit. Daca, totusi, nu este posibil acest refuz, in niciun caz nu-ti lasa obiecte de valoare in bagaj.
  5. Pune un semn distinctiv pe bagaj. Personalizandu-l iti va fi mult mai usor sa-l recunosti.
  6. In cazul in care ti se pierde bagajul, urmeaza intotdeauna cei trei pasi mai sus mentionati ( asta presupune depunerea a 3 reclamatii)
  7. Daca este posibil, fa tot posibilul, intr-un mod civilizat desigur, sa ajungi primul la banda de bagaje. Astfel, poti fi sigur ca nu are cine sa-ti ia bagajul.

Asta-i tot! Tu ai avut de-a face cu astfel de situatii? Daca da, te astept in sectiunea de comentarii sa-mi spui cum ai rezolvat. 

Daca ti-a placut articolul da-mi un

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here